Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 15:54 |

Sutra u Foči obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja

FENA Elma Geca

FOČA, 18.juna (FENA) - Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu sutra će biti  obilježen u Foči. 

U organizaciji  Udruženja žrtava rata”  Foča 92-95” čije članstvo većinom čine žene, žrtve tog nasilja, uz  polaganje cvijeća bit će odata počast zlostavljanim i ubijenim  djevojčicama, djevojkama i ženama ispred zloglasnih logora za  žene  "Karamanove  kuće" u Miljevini i sportske dvorane "Partizan" u Foči. U ovom gradu čak 30 posto od ukupnog broja nestalih i ubijenih čine žene, i niti jedna općina u BiH nema tako visok procenat.

„Program počinje u 12 sati ispred zloglasne Karamanove kuće a potom će biti nastavljen ispred dvorane Partizan. Po završetku programa spustit ćemo se na glavni trg u Foči gdje ćemo minutom šutnje odati počast svim ubijenim ženama. Tačan broj žena, preživjelih žrtava silovanja ni danas ne znamo, obzirom da mnoge od njih šute o tome i to je tabu tema kada je u pitanju ovaj najveći zločin nad ženama u ratu” - kaže sekretar Udruženja “Foča 92 - 95” Midheta Kaloper Oruli.

 Tokom rata u BiH  silovano je oko dvadeset hiljada žena, najviše Bošnjakinja, a Foča je bila mjesto dokazano najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja žena i djevojčica. Masovna silovanja žena i djevojčica u dobi od tek petnaest godina bila su  sistematična, raširena i užasna da su promijenila same zakone ratovanja.

U Foči je bilo oko 10 logora za žene.  Prema  dokazanim činjenicama u Karamanovoj kući su silovane djevojčice, djevojke i žene  a najmlađa žrtva seksualnog zlostavljanja imala je samo 12 godina.  

 Osim Karamanove kuće i Sportske  dvorane  Partizan, procesima pred međunarodnim ali i domaćim sudovima dokazano je da je sistematsko silovanje i zlostavljanje žena vršeno i na lokaciji  Buk Bijela, u Srednjoškolskom  centru  Foča, Srednjoj školi u Kalinoviku, objektu „Lepa Brena“, kući Čedića u Trnovačama i ulici Osmana Đikića br.16 u Vojničkom štabu.

U predmetima Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragomir Kunarac, Haški tribunal je u svojoj presudi 2001. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio seksualno ropstvo u ratu i silovanje kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

 Po riječima predstavnice Udruženja  žrtava rata “Foča 92-95” sutra se iz ovog grada želi  poslati poruka da se  ovakvi i slični zločine ne smiju zaboraviti  i više nikada ponoviti. 

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna, a  UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

Kada je riječ o  stanju u Bosni i Hercegovini i rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih godina  još uvijek se raspravlja o pitanjima na koji način osigurati pravdu za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj užasni zločin.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mile Ujić nepravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Rogatici

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu