Svijet     | 18.06.2019. 15:48 |

Facebook planira uvođenje vlastite kriptovalute

FENA Saopćenje

NEW YORK, 18. juna (FENA) - Facebook je otkrio planove o stvaranju nove digitalne valute slične Bitcoinu radi globalnog korištenja, valute koja bi mogla pokrenuti nove e-transakcije u njegovim uslugama i ojačala bi reklamiranje na njegovim platformama.

Planirano je da digitalna valuta, nazvana Libra, bude pokrenuta u periodu u narednih šest do 12 mjeseci. Facebook je preuzeo vodstvo u stvaranju Libre i njene popratne tehnologije. Njegovih skoro 25 partnera - među kojima su PayPal, Uber, Spotify, Visa i Mastercard - pomoći će u stvaranju, finansiranju i upravljanju sistemom. Facebook se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od postojećih i budućih partnera za podršku njegovim naporima.

Stvaranje vlastite globalne valute - koja bi neizbježno zaprijetila bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika - najvjerovatnije neće naškoditi interesima regulatora diva među društvenim mrežama. Facebook je trenutno pod saveznom istragom zbog svoje politike na polju privatnosti, i skupa s ostalim divovima među društvenim mrežama također se suočava  novom istragom u Kongresu njihovih monopolističkih pozicija.

David Marcus, koji predvodi operacije uvođenja kriptovalute u Facebooku, u utorak je objavio u tweetu da je Libra ima za cilj "1,7 milijardi ljudi koji su još bez svojih banaka 30 godina nakon stvaranja weba", prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo