Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 12:07 |

Zenica - Obilježen Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 19. juni (FENA) - Mirnom šetnjom gradom te prigodnim programom na Trgu Alije Izetbegovića, Udruženje “Medica” iz Zenice, pod motom “I mene se tiče”, organiziralo je obilježavanje Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja u konfliktu.

Naime, Rezolucijom 69/293, koju je 2015. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, već četvrtu godinu taj se dan obilježava 19. juna, a danas je u Zenicu stiglo nekoliko stotina žena iz cijele Bosne i Hercegovine.

 -“Medica” s preživjelim žrtvama silovanja, ali i sa ženama iz neformalne mreže, pokušava još jednom pokazati javnosti da su s nama preživjele žene i muškarci koji se nose sa svojom traumom skoro 30 godina.

I da ne smiju biti zaboravljeni, da smo svi odgovorni da poduzmemo određene aktivnosti, a posebno da njihova prava budu i zakonski riješena - istakla je direktorica “Medice” Sabiha Husić, koja je napomenula kako je, prema međunarodnim izvještajima, u proteklom ratu u BiH silovano preko 50.000 žena te 3.000 muškaraca.

- Moramo biti zadovoljni, ne potpuno, ali ipak zadovoljni, jer je više od 130 počinilaca kažnjeno za ratne-seksualne zločine u BiH. To, zaista, govori da je, zahvaljujući bh. ženama i njihovoj snazi da progovore i svjedoče, pravda ipak dostižna, a počinioci kažnjeni - istakla je direktorica Husić.

Na je napomenula kako je zbog toga jako važno pružiti podršku svjedocima, jer je dokazano da ima i transgeneracijski prijenos trauma na druge članove porodice, od kojih su neki bili i očevoci seksualnog zločina nad njihovim majkama, suprugama, sestrama…

-To se nikada ne može u potpunosti potisnuti, zaboraviti, izliječiti…ali se, uz terapijski rad i dobru podršku porodice i zajednice, naučiti nositi sa svojim preživjelim traumatskim iskustvom - ističe Husić.

Ona je jučer u Ambasadi Velike Britanije predvodila žene-žrtve seksualnog ratnog zločina u BiH, na sastanku s lordom Tarikom Ahmadom, ministrom za ljudska prava pri Ministarstvu vanjskih poslova i specijalnim predstavnikom britanske premijerke za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu