Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 12:29 |

Ozvaničen početak kampanje 'Stop! Govor mržnje 2019' (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, danas je u Sarajevu ozvaničilo početak kampanje "Stop! Govor mržnje 2019", koja će se do januara 2020. godine provoditi s ciljem suzbijanja komentara koje sadrže govore mržnje u medijima.  

- Želimo pomoći urednicima i novinarima u profesionalnim portalima da se nose sa tom počasti govora mržnje odnosno sa neodgovornim korisnicima komentara na web portalima u cilju zaštite slobode izražavanja - rekla je izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac.

Naglasila je da cilj kampanje nije da se zatvori politika mogućnosti komentiranja jer, ističe, da ima građana koji to odgovorno koriste kako bi izrazili svoje kritičko mišljenje o pojavama i događajima.

Namjera je da se pomogne urednicima u načinu prepoznavanja komentara u smislu da li je postavljen s namjernom provokacijom ili recimo iz trenutne emocije pod afektom.

Ovogodišnju kampanju već je podržalo 20 online medija na kojima će biti postavljen znak "Stop!Govor mržnje" ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo, a ne sloboda govora.

Po prvi put su u kampanju, to jest borbu protiv govora mržnje, uključene marketinške agencije jer svaki online medij ovisi o marketingu.

-U toku protekle kampanje shvatili smo da mnogi portali nemaju dovoljno kapaciteta da moderiraju komentare na svojim portalima. Međutim, to ih ne sprečava da te komentare objavljuju u tako sirovoj formi. Zato nas je zanimalo koliko oglašivači o tome znaju, da li o tome neko vodi računa, a naša je pretpostavka da većina oglašivača želi biti društveno odgovorna – konstatovala je regionalna direktorica internacionalnog instituta za ratno i mirnodobsko izvještavanje Merdijana Sadović.

Tokom kampanje "Stop! Govor mržnje 2018", Vijeće za štampu i online medije u BiH registriralo je 2.544 slučaja govora mržnje. Izdato je više od 926 upozorenja, a obrisano više od 1.300 komentara koji sadrže govor mržnje.

Online mediji i marketing oglašivači iz BiH raditi će pod zajedničkim motom – Mi smo protiv govora mržnje! Kampanja "Stop! Govor mržnje“ .

- Organizirat ćemo radionice gdje ćemo sa oglašivačima i predstavnicima medija pokušati doći do nekih rješenja i kako djelovati protiv govora mržnje. Također, imat ćemo masovnu anketu koja će biti usmjerena samo prema oglašivačima. Uvjeren sam da ćemo dobiti njihovo povjerenje. Na kraju nam je cilj da oformimo asocijaciju za etičko oglašavanje koja bi vodila računa trajno i kontinuirano o ovom problemu na sistemski način – poručio je direktor firme Media Content Management Adis Hasaković.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3091

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qbYFuvZugkbpDCrwvlogatepWlwnxUHy?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta