Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 13:38 |

RS - U 173 osnovne škole program 'Škole za 21. vijek'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.juna (FENA) - Program „Škole za 21. vijek“ bit će proveden u 173 osnovne škole u Republici Srpskoj (RS), predviđeno je Memorandum o razumijevanju između entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture i „British Council“ ureda u Bosni i Hercegovini.

-Ministarstvo će ove godine raditi na opremanju 500 digitalnih učionica i opremanju područnih škola informatičkom opremom. Moramo stvarati uslove kako bismo ovakve projekte provodili u praksi - istakla je resorna ministrica Natalija Trivić, nakon potpisivanja Memoranduma.

Govoreći o programu, Larisa Halilović, direktorica „British Councila“ u Bosni i Hercegovini je istakla da će učenici osnovnih škola kroz program „Škole za 21.vijek“ dobiti priliku da steknu i u praksi koriste ključne vještine potrebne za dalje školovanje i rad u doba digitalne transformacije.

-Razvoj kreativnosti i digitalnih vještina su oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi i fenomenalno je vidjeti spremnost nastavnog kadra i menadžmena škola da kontinuirano razvijaju svoje vještine i kapacitete. Pobjede učenika iz Ugljevika i Banje Luke na regionalnom takmičenju iz kodiranja su jasan primjer da su djeca, uz adekvatnu podršku, spremna za budućnost i sve što digitalno doba nosi – istakla je Halilović.

Program „Škole za 21.vijek“, koji je osmislio i provodi „British Council“, a finansira britanska Vlada, pruža priliku da preko milion učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Tokom tri godine, program će obuhvatiti preko 4.000 škola u regionu, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će obezbijediti alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Tokom obuka u RS, 892 nastavnika će imati priliku da se upoznaju s konceptom novih vještina u nastavnoj praksi uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima - džepnim računarima.

Svim školama u RS će biti dodijeljeno 3.630 tih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih predmeta. 

Micro:bit omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način, saopćeno je iz „British Councila“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo