Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 14:32 |

Predstavljene web stranica i mobilna aplikacija Sveučilišta u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. lipnja (FENA) - Nova web stranica i mobilna aplikacija Sveučilišta u Mostaru koju je izradio Centar za informacijske tehnologije SUM-a (SUMIT) predstavljene su u srijedu u Mostaru.

 Aplikacija nudi pregled vijesti sa sveučilišne web stranice i sastavnica SUM-a, pregled kalendara na Sveučilištu u Mostaru kao i prijavu na STUDOMAT i ISS.

 Voditelj SUMIT-a Tomislav Volarić kazao je kako su na izradi web stranice i aplikacije radili i studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a.

 "Ponosni smo na to da su u izradi sudjelovali studenti te su oni na taj način uradili svoju praksu koja će im svakako pomoći u daljnjem obrazovanju. Uvijek ćemo se truditi da povećavamo broj studenata u naš tim kako bi dodavali nove funkcionalnosti i ideje", kazao je Volarić.

 Stranica je prilagođena za osobe s invaliditetom. Moguće je prilagoditi boju pozadine, boju teksta kao i veličinu i prored teksta. Stranica je prilagođena svim veličinama ekrana od mobilnog uređaja do stolnog računala.

 "U samoj izradi stranice sudjelovao je širok tim akademske zajednice te je prevedena na engleski i njemački jezik, a u tijeku je priprema prijevoda osnovnih podataka o studijima i na kineski jezik", dodao je Volarić.

 Pri izradi mobilne aplikacije koristili su se Googleova biblioteka Flutter za pisanje nativnih aplikacija za Android i iOS i programski jezik DART. Sva komunikacija s administracijskim dijelom odvija se preko RESTful API zahtjeva.

 Web stranica Sveučilišta izrađena je pomoću Vue JavaScript biblioteke, a sva logika aplikacije i pozadina su izrađeni u PHP programskom jeziku i Laravel programskom okviru. Cijeli izvorni kod aplikacije je u potpunom vlasništvu SUMIT-a, priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

U Europskom parlamentu predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana