Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 14:35 |

Grupa srednjoškolaca iz Tuzle posjetila Parlament FBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Grupa srednjoškolaca iz Tuzle danas je, u okviru projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“, posjetila Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, gdje su se upoznali sa strukturom i načinom funkcioniranja ove institucije te sa zakonodavnim procedurama.

Imali su priliku razgovarati i sa zastupnicama u Zastupničkom  domu Nasihom Pozder i Lanom Prlić, te delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasminom Duvnjakom o brojnim pitanjima, posebno onima koja se tiču mladih ljudi.

Projekt koordinator Instituta za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“ iz Banje Luke Srđan Ostojić je kazao Feni da je posjeta Parlamentu FBiH realizirana u sklopu projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“, koji se realizira u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji je podržan od UN agencija i Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da mladi prvo posjećuju entitetske parlamente, a nakon toga iz po jedne općine iz Federacije i RS-a posjećuju zajedno Parlamentarnu skupštinu BiH i u razgovoru s parlamentarcima pokušavaju da zagovaraju rješavanje nekih bitnih pitanja za mlade.

- Do sada smo prepoznali da su to problemi odlaska mladih, obrazovanje, neusklađenost obrazovanja s tržištem rada, zaposlenje - kazao je Ostojić, dodajući da su to ključna pitanja koja muče mlade u BiH.

Naveo je kako se trude dati im šansu da razgovaraju s donosiocima odluka, onima koji mogu riješiti te probleme u zajednici.

Izrazio je nadu da će ove aktivnosti uroditi plodom, nekim konkretnim inicijativama koje će dovesti bar do ublažavanje, ako ne do rješavanja tih problema u potpunosti.

Zastupnica Nasiha Pozder smatra da je dobro da srednjoškolci imaju ovakva druženja s poslanicima, dodajući kako misli da je generalno nužno i potrebno da se građani na ovaj način informiraju.

Misli da je potrebno ovakve susrete organizirati češće, kako bi pokazivali građanstvu, onima koji ih biraju, šta to oni rade, kako izgledaju njihovi radni dani, kakve odluke donose, kako se pripremaju za sjednice.

Zastupnica Lana Prlić je izrazila zadovoljstvo današnjoj posjetom srednjoškolaca iz Tuzle i razgovorom s njima, te je posebno istaknula problem odlaska mladih iz BiH.

Po njenim riječima, ovo je jedan od načina kako da se upoznaju s radom ovog zakonodavnog organa, kao i s poslanicima koji treba da im budu dostupni kao građanima i građankama ove države.

- Naš najveći zadataka je da gradimo državu za sve njene građane i samim tim da uvedemo neku novu političku kulturu, gdje svaka osoba, građanin, u ovom slučaju mlada osoba, ima priliku da pita i na taj način olakšava nama rad. Time ćemo ostvariti da naš rad bude što transparentniji i što dostupniji svim građanima - smatra Prlić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak je kazao kako je važno da predstave instituciju Parlamenta FBiH, te da se više 'otvore' prema mladim ljudima i ohrabre ih na društveni aktivizam, da budu aktivni sudionici svih društvenih dešavanja, da razbiju predrasude.    

Istaknuo je da se promjene mogu praviti, samo treba vjerovati u promjene, „treba biti odlučan, hrabar i ne treba trošiti vrijeme“.

- Ovim mladim ljudima ne treba predstavljati stvari boljim nego što one jesu, ali s druge strane, ne treba ih ni obeshrabrivati, ne treba im predstavljati sliku da nema izlaza, da nema perspektive. To  nije tačno. I od njih i od nas, pogotovo od političkih elita, zavisi mnogo kako, kuda i kojim tempom će ova zemlja i ovo društvo ići naprijed - zaključio je Duvnjak.  

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'