Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 14:53 |

Vlada Brčkog dala saglasnost na izmjenu Statuta Razvojno-garantnog fonda

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. juna (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na 73. vanrednoj sjednici dala je saglasnost na izmjenu i dopunu Statuta Razvojno-garantnog fonda te na Nacrt pravilnika o nadležnostima, pravima i obavezama zaposlenih u Jedinici za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova u Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH, Nacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Nacrt Pravilnika o zapošljavanju Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH.

"Vlada i Skupština su se u svojoj općoj politici opredijelile da idemo u pravcu formiranja Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata budući da je u proteklom periodu evidentno da smo na planu osiguravanja donatorskih sredstava grantova uspjeli da završimo nekoliko projekata u ovoj lokalnoj zajednici kao i da su mogućnosti, kada su u pitanju izvori finansiranja od strane donatora, nedovoljno iskorišteni od strane Brčkog", rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

On je naveo da su do sada međunarodni projekti realizovani na način da je Brčko distrikt BiH bio uključen u jedinice za implementaciju entiteta.

"Jedan od uslova da bi se u Brčkom realizovao veliki projekat Svjetske banke Revitalizacija plovnog puta rijeke Save, čije su pripreme u toku, kao i niz drugih potprojekata, jeste da Brčko formira svoju jedinicu. Novina je, kada je u pitanju rad ove jedinice, uvođenje varijabilnih naknada ili dodataka na platu, koji će stimulisati zaposlene da se aktivno uključe u prikupljanje donatorskih sredstava prema razvojnim planovima grada, a s druge strane predviđeno je da će se nakon dvije godine sagledati potreba postojanja te jedinice, odnosno ostaje mogućnost da jedinica, ukoliko ne opravda očekivanja, bude ugašena", pojasnio je Milić.

Kao odgovor na probleme u funkcionisanju pravosuđa, a u kontekstu obustave rada advokata iz advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH pred institucijama Brčko distrikta BiH, danas je na sjednici Vlade predstavljena Informacija o radu pravosuđa Brčko distrikta BiH.

 "Predstavnik Pravosudne komisije iznio je podatke o broju ročišta koja su odgođena zbog nemogućnosti osiguravanja pravne pomoći u sudskim postupcima. Podatak je da je preko 200 ročišta do sada u takvom statusu, što je naročito kritično jer postoji obavezna odbrana, a nju nije moguće osigurati. Naravno da obustava rada nije način da se rješavaju neka otvorena pitanja, ali smo mi danas pokušali da odgovorimo na ovaj problem i da krenemo u pravcu njegovog rješavanja", istakao je Milić.

Gradonačelnik je naglasio da je zaključkom Vlade deklarisana namjera da se kroz donošenje posebnog pravilnika na osnovu Zakona o fiskalizaciji krene u proceduru utvrđivanja djelatnosti koje bi mogle biti dodatno izuzete iz procesa fiskalizacije.

"U ovom trenutku se najčešće spominje advokatska djelatnost. Da li ćemo mi u procesu donošenja ovog pravilnika obuhvatiti i neke druge djelatnosti stvar je naše procjene i analize iskustava koja ćemo imati u međuvremenu u procesu fiskalizacije. Napominjem da razlozi za eventualni izuzetak advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije nisu socijalne prirode. Postoji potreba i za takvim izuzecima, ali se ovdje radi o razlozima povjerljivosti, koja bi se narušila između klijenata i advokata. Mi smo danas deklarisali svoje opredjeljenje da, u slučaju da bude donesen takav pravilnik, Direkcija za finansije, odnosno Porezna uprava, mora osigurati adekvatan supstitut za fiskalizaciju koji će se ticati efikasne kontrole gotovinskog plaćanja", pojasnio je Milić.

On je zaključio da je Vlada na ovaj način pokazala želju da pokuša doći do dogovora s članovima advokatskih komora.

"Nadam se da ćemo i s njihove strane imati razumijevanja i da će u toku postupka procedure donošenja pravilnika, advokatske komore razmotriti stav Vlade i eventualno smanjiti intenzitet obustave rada na prostoru Brčko distrikta BiH, kako bismo pokazali spremnost da idemo u pravcu dogovora i omogućili angažman advokata u onim sudskim postupcima gdje je to neophodno", dodao je Milić, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada Brčkog odobrila Program utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj

Vlada Brčkog: Za program samozapošljavanja u poljoprivredi 500 hiljada maraka

Vlada Brčkog odobrila 87.240,00 KM neprofitnim organizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo