Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 18:16 |

Glavni tužitelj MRMKS Serge Brammertz u posjeti Tužilteljstvu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Glavni tužitelj UN Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sastali su se danas u Sarajevu u vezi pripreme za nadolazeće izvješće tužitelja Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Tadić je ponovno iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom suradnjom i potporom iz tužiteljstva Mehanizma, a glavni tužitelj Brammertz je potvrdio spremnost svog ureda da pruži traženu potporu Tužiteljstvu BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Razgovarano je o potrebi za žurnim poboljšanjem suradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine u Beogradu.

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama.

Tužiteljstvo BiH će intenzivirati napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima.

Brammertz i Tadić su razgovarali i o napretku koji je postiglo Tužiteljstvo BiH, gdje su prepoznati pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužiteljstvo BiH, posebice u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine.

Dogovoreno je da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužiteljstva BiH, te je Tadić zatražila pomoć tužiteljstva Mehanizma, u segmentu riješavanja prepoznatih problema, daljem jačanju kapaciteta i nastavku potpore u unaprijeđenju rada.

Tužiteljstvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužiteljstvo BiH u riješavanju preostalih predmeta Pravila puta.

Brammertz je naglasio ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u BiH i širom regije, o čemu će još jednom izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji, a složili su se u tome da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ, Mehanizma i Suda BiH, moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužitelji su razgovarali o zajedničkoj suradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu- SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srbija: Tadić optužio Vučića za političku samopromociju zbog Jasenovca

VSTV BiH - Vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanko Kajganić

Tadić predstavila OSCE-u aktivnosti protiv prekograničnog kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo