Kultura     | 20.06.2019. 10:35 |

U Bugojnu promovirana zbirka pjesama 'Korak kama' Jasmine Zuhrić-Šiljak

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. juna (FENA) - Zbirka pjesama "Korak kama“ autorice Jasmine Zuhrić-Šiljak promovirana je sinoć u sali Medžlisa IZ Bugojno, u okviru obilježavanja 509. "Dana Ajvatovice“.

U ulozi promotorica bile su mr. Đenana Bajraktarević i književnica Vernesa Manov, za koje je autorica "posebna pojava na književnom nebu, koja vrijedi i pažnje, i čitanja i slušanja“, a njena poezija "spoj Bosne i Hercegovine“.

-Put kama je put od Hercegovine do Bosne, i od Bosne do Hercegovine. Zbirka obiluje povezivanjem bh. krajolika i unutarnjeg doživljaja pjesnikinje, koja nakalemljena na bosanski patos, a vukući hercegovački kamen, nosi sa sobom jednu posebnost, koja se ogleda u stećku koji šuti, a pred kojim stojiš nijem, začuđen i pun emocija. Svako od nas nosi kamen koji ga žulja, kamen rodne grude koji mu je drag, i kamen kojim gradi dvore tamo gdje ode. O tome Jasmina piše - kazala je Bajraktarević.

Po riječima promotrice Vernese Manov, zbirka "Korak kama“ sačinjena je od nekoliko ciklusa pjesama, čija je okosnica Počiteljska kula, a pjesme njene nezaobilazne komponente.

- Iako stotinama kilometara daleko od srca Hercegovine u kojem je iznjedren i njen život, i daleko od mjesta za koje veže motive, ugođaje i sjete djetinjstva, svakodnevno živeći danas u srcu Bosne pjesnikinja čuje u duši i svom iskonu korake kama, koji je motiviraju da im posvećuje svoje pjesme - istaknula je.

Pjesme iz zbirke interpretirala je sama autorica, naglasivši kako sve njene promocije imaju svoje ime, posebno istaknutu emociju i poruku.

-Prvo dijeljenje 'Koraka kama' sa publikom bilo je u Travniku, u martu ove godine. Priču sam naslovila 'Galop ispod Gavranovog krila' i ona je rečena riječju rodoljublja. Kroz istu smo pronijeli univerzalnost 'Majke' i 'Zavičaja'. 'Galop ispod Gavranovog krila' je prolazak kamovog kalema, a pisali smo je slovom patriotizma i ukrasili univerzalnošću domovine. Na najsunčaniju stranu Gavranove kule uklesat ćemo poruku da je najljepše ostati ovdje, jer smo samo ovdje svoji na svome, a biti svoj na svome danas je luksuz koji mnogi sebi ne mogu priuštiti - poručila je Jasmina Zuhrić-Šiljak.

Ova rođena Mostarka ranije je objavila zbirku lirike "Cvrkut smrti“, a od 1999. živi u naselju Kljaci kod Travnika.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana