Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 11:16 |

Nikšić i Kojović potpisali Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i Naše stranke, Nermin Nikšić i Predrag Kojović, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka.

Svrha osnivanja Bloka,  kako se navodi u sporazumu, jeste koordinirano političko djelovanje stranaka članica Bloka u  izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i političkom aktivizmu na svim nivoima. Blok je otvoren za saradnju i pridruživanje drugih stranaka koje njeguju iste ili slične vrijednosti, unutrašnju strukturu i ideale izražene u Programskim opredjeljenjima Bloka.

Nikšić i Kojović su kazali da su u proteklom periodu ostvarili jedan suštinski kvalitetan, dobar i iskren odnos i saradnju. Naveli su da se radi se o tehničkom sporazumu koji reguliše funkcionisanje SDP-a i Naše stranke u BH bloku, te koji omogućava pridruživanje drugih članova koji će ulaskom u BH blok postati potpuno ravnopravni članovi.  

Najavili su da se u julu može očekivati politički manifest BH bloka i da će u septembru njegovi predstavnici krenuti u obilazak cijele BiH.

- Politički manifest je nešto što možemo tretrirati i nekom vrstom programa BH Bloka. Želja nam je da okupljamo sve one koji su spremni u ovom trenutku da rade na integraciji BiH, a ne na podjelama, da ne tražimo ono što nas razlikuje, nego ono što nas spaja – kazao je Nikšić.    

BiH je, kako je istakao, potrebno učiniti "normalnom zemljom bez obzira kako se ko zove". 

- Nije cilj BH Bloka da okupi  samo građane BiH koji su socijaldemokrati ili socijalliberali. Ovo je pokušaj da se okupe Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali građani koji smatraju da današnja BiH nije zemlja za koju su se borili u ratu i da BiH može mnogo bolje izgledati nego što je to danas – kazao je Kojović.

Naveo je da nas „ovaj sistem koji imamo samo dodatno dijeli, tjera u svađu i da proizvodi siromaštvo“. U BH blok, kako je dodao Kojović, dobrodošao je svako ko je spreman da razgovara o nekoj drugoj, boljoj, građanskoj BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana