Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 11:59 |

Prezentirani rezultati projekta 'Povećanje sigurnosti u školama'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. juni (FENA) – Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prezentirali su rezultate projekta "Povećanje sigurnosti u školama" kojeg su u proteklom periodu, kroz edukaciju i interaktivne radionice, realizirali s 1.700 osnovaca u 74 centralne i područne škole.

U projektu su sudjelovala po dva učenika iz svakog odjeljenja od šestog do devetog razreda, koji su imali zadatak da naučena saznanja prenesu svojim školskim drugovima.

-Neobičan je spoj prisustva policije i zdravstvenog radnika u zajednici. Djeca su, osim onog što im govori nastavnik, sada imali priliku da pitaju policajce i zdravstvene radnike o nekim aspektima te preuzimanja odgovornosti u kriznim momentima - kazao je Nino Hasanica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prepoznato je, dodao je Hasanica, kako je u većim gradovima, poput Zenice, Tešnja, izraženija učestalost prekršaja i radnji koje bi spadale i u oblast kriminaliteta, ali i da stalno prisustvo policajca u školskim prostorima ne bi bio dobar potez, odnosno ne bi polučio očekivane rezultate.

-Ubijeđeni smo da će ovaj projekt dati novu dimenziju, novi kvalitet djelovanju policijskog službenika. Ne samo u smislu povećanja sigurnosti djece u školama, nego, općenito, u kontekstu dokumentovanja i preveniranja nezakonitih ponašanja u kojima žrtve mogu biti djeca - kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK Aldina Alić.

Dodala je da su posebno obučeni policijski stručnjaci kroz razgovor s đacima nastojali da im ukažu koja su to negativna ponašanja, koje su posljedica takvog ponašanja te da im ukažu na pravila i vještine koje mogu usvojiti i na taj način doprinijeti svojoj ličnoj bezbjednosti.

-Naravno, pokušalo se kroz direktan kontakt s učenicima doći do određene povratne informacije i saznanja s kojima raspolažu djeca, a koja mogu biti dobar i koristan podatak za planiranje naših daljnjih preventivnih aktivnosti - istakla je Alić.

Najavljeno je kako će isti partneri, nakon rada s osnovcima, projekt usmjeriti na rad sa srednjoškolskom populacijom u školama ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

INZ: Poziv vrtićima i roditeljima čija djeca nisu vakcinisana na području ZDK i cijele BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije