Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 13:09 |

Resić dobila visoko priznanje Međunarodnog udruženja nefrologa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH (UNDT BIH) i Donorske mreže BiH prof.dr. Halima Resić izabrana je za člana Komiteta za kontinuiranu medicinsku edukaciju i člana boarda Renal Sister Center, koju dodjeljuje Međunarodno udruženje nefrologa (ISN). To je prvi put da je neko iz regiona dobio ovako visoko priznaje, što ujedno predstavlja i veliki uspjeh nefrologije u Bosni i Hercegovini.

Članstvo u Komitetu stiče se dugogodišnjim zalaganjem za razvoj i unaprijeđenje nefrologije u određenoj državi ili regionu, a Resić ga je dobila nakon više od 40 godina rada u struci.

Resić je također bila član u Naučnom odboru, te predsjedavala jednom sesijom na nedavno održanom Evropskom kongresu nefrologa na kojem je učestvovalo više od 10.000 stručnjaka. 

Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH i Donorska mreža BiH aktivno rade na promotivnim kampanjama i edukacijama stanovništva o bitnosti preventivnih pregleda, ali i neprocjenjivom značaju doniranja organa.

U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast bubrežnih bolesnika u Bosni i Hercegovini. S obzirom na probleme s kojima se ovi bolesnici suočavaju, u smislu nedovoljno razvijenog programa transplantacije i nepostojanja razvijene svijesti o doniranju organa kod građana, dijalizni centri u našoj zemlji sve su opterećeniji usljed velikog priliva pacijenata.

- Nažalost, građani u našoj zemlji nisu svjesni značaja preventivnih pregleda, ali i činjenice da svaki donirani organ znači jedan život. Tu više nije riječ samo o novoj prilici za život oboljelog, već o prilici za sreću i mir cijelih porodica.  S toga kroz edukativne škole i radionice, na kojima prisustvuju ljekari i medicinsko osoblje iz cijele BiH, ali i predstavnici Udruženja bolesnika nastojimo pojasniti koliki je značaj doniranja organa - ističe Resić. 

Jedan od edukativnih događaja je i nedavno održana 14. Nefrološka škola na Jahorini gdje su učestvovali nefrolozi iz cijele BiH, ali i susjedne Hrvatske. U okviru ovog naučnog skupa zaključeno je da broj bubrežnih bolesnika i onih kojima za preživljavanje treba zamjena bubrežne funkcije sve veći, a troškovi previsoki i za izrazito razvijene zemlje. Primjera radi u Velikoj Britaniji ovi troškovi su viši nego troškovi karcinoma dojke, rektuma, pluća i kože zajedno.

- Iskustva iz svih zemalja sa uspješnom transplantacijskom medicinom ukazuju da je preduslov za uspjeh programa transplantacije da transplantacija bude nacionalni (državni) program, podržan od svih državnih institucija s ministarstvima zdravstva na čelu. Smatramo da je neophodno da se napravi strateški plan aktivnosti (entitetska ministarstva zdravstva, transplantacijski centri) za naredni period od pet godina. Najviše sredstava treba usmjeriti u centre koji se već rutinski bave ovim vidom liječenja u cilju poboljšanja dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti. Veliki dio tih sredstava već se troši za neka nekritična upućivanja parova za transplantaciju u inostranstvo radi dijagnostike i transplantacije i/ili posttransplantacijskog praćenja – istakli su učesnici te škole.

UNDTBiH smatra svojom obavezom da insistira na usmjerenoj edukaciji i subspecijalizacijama iz intenzivne medicine, nefropatologije, transplantacijske nefrologije i imunologije i transplantacijske hirurgije, uz pravovremeno osiguravanje dovoljnog broja liječnika za poslove vezane za transplantaciju organa i tkiva.

 - Obaveza nam je insistirati na usmjerenoj edukaciji medicinskih sestara i povećanju njihovog broja iz oblasti transplantacije organa i tkiva. Pred nama su bitni naučni događaji iz ove oblasti, prije svega 56. ERA-EDTA Kongres u junu u Budimpešti, a najveći naučni događaj iz oblasti nefrologije bit će održan u septembru u Makedoniji. Riječ je o 15 Kongresu BANTAO koji okuplja najeminentnije stručnjake iz cijelog svijeta. Čast mi je da ću predsjedavati Kongresom BANTAO, kao i predstojećim Mediteranskim kongresom. To je prvi put da nefrolog iz BiH predsjedava ovako značajnim naučnim skupovima - navela je Resić dodajući da će bh. nefrolozi u oktobru u Tuzli biti domaćini 5. Nefrološkog kongresa sa međunarodnim učešćem, saopćeno je iz UNDT BIH i Donorske mreže BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Karić uručila 'Ključ Grada Sarajeva' generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo