Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 13:10 |

O naknadama za ponovni priključak struje vjerskim objektima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. lipnja (FENA) - Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju vezanu za predmet koji je, po službenoj dužnosti, otvorila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, u vezi s plaćanjem taksi i naknada za ponovni priključak električne energije vjerskim objektima oštećenim i porušenim u ratnom periodu, a koji su prije izbijanja ratnih dejstava imali ovaj priključak.

Federalna vlada kao jedino prihvata rješenje od 19.12.2018. godine koje je predložila Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK), s kojim su suglasni JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Prihvaćeno je da pitanje priključka električne energije vjerskim objektima oštećenim i porušenim u ratnom periodu bude riješeno potpisivanjem posebnog sporazuma ili memoranduma kojim bi na sličan način, kao i za povratnike, bilo uređeno priključenje i koji bi važio na teritoriji cijele BiH.

Inicirano je da sporazum ili memorandum sačine i potpišu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fond za povratak BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i Elektroprivreda Republike Srpske, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo