Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 14:16 |

Skupom 'Istoriografija o BiH' unaprijediti status istoriografije u društvu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Međunarodna naučno-kulturološka konferencija "Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)" u naredna dva dana u Sarajevu će nastojati unaprijediti status istoriografije u društvu, najavljeno je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu. 

Akademik Zijad Šehić pojasnio je da će imati 41 učesnika iz 13 zemalja, od kojih pet ili šest neće biti prisutni ali su dostavili svoje radove čiji će sažetak biti pročitan na konferenciji. 

- Cilj nam je razmotriti ulogu istoriografije u društvu i u javnom diskursu, a posebno pokrenuti pitanje pisanja istorije i enciklopedije Bosne i Hercegovine o čemu se govori već nekoliko decenija - kazao je Šehić.

Dodao je da očekuje da će na konferenciji biti otvoreno mnogo novih pitanja, te da će diskusija biti konstruktivna i sadržajna i da će polučiti nove rezultate.

Predsjednik Odbora za istorijske nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH Dževad Juzbašić naglasio je da danas imamo tri nacionalne istoriografije o Bosni i Hercegovini, a da se on zalaže za jednu kritičku istoriografiju s različitim pogledima.

- Ta zajednička istoriografija treba da odbaci nacionalističke interpretacije - istakao je Juzbašić. 

Potpredsjednica ANUBiH Adila Pašalić-Kreso navela je da Akademija pridaje veliki značaj događajima koje organizuje i da nastoje da budu aktuelni.

- Nemamo uvijek finansijsku podršku ali opet nekako uspijemo da okupimo značajan krug naučnika - rekla je Pašalić-Kreso.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom