Kultura     | 20.06.2019. 15:30 |

Predstavljena knjiga kolumni 'Šta je život bez dušmana' autora Gojka Berića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Knjiga kolumni "Šta je život bez dušmana" autora Gojka Berića objavljena u izdanju autora i dnevnog lista "Oslobođenje", predstavljena je danas u Sarajevu.

O autoru i njegovom djelu govorili su književnik Mile Stojić, novinari Emir Habul i Boro Kontić, a promociju je moderirala glavna i odgovorna urednica "Oslobođenja" Vildana Selimbegović.

Selimbegović je istakla da je riječ o značajnom izadavačkom poduhvatu ove novinske kuće te da knjiga sadrži 120 kolumni dugogodišnjeg kolumniste "Oslobođenja", poznatog i priznatog i u regionu.

Emir Habul, govoreći o Gojku Beriću, rekao je da je on uvijek bio svoj, da je bio poseban, prgav, da se nije trudio da se dopadne. A kad je riječ o pisanju, Habul je istakao da je Berić novinar koji se svakom svom tekstu detaljno posvećivao, jer ne trpi površnost.

"Šta je život bez dušmana", ustvrdio je Habul, knjiga je koja se može uvijek čitati, a neke kolumne bit će aktuelne i za 50 godina.

Mile Stojić podsjeća da je Berić autor koji piše više od 60 godina i okušao se u svim  novinarskim žanrovima, pa i književnosti.

- To što je radio značajno je kao jedno vrhunsko precizno novinarstvo i kao jedna moralna i humana djelatnost. Više novinarstava i morala ima u svakom Berićevom tekstu nego u godišnjim izdanjima određenih tiskovina u BiH - smatra Stojić.

On je podvukao da ova knjiga predstavlja izbor najboljih kolumni te da će ostati ne samo kao udžbenik vrhunskog novinarstva, nego i svjedočanstvo o jednom vremenu.

Boro Kontić podvlači da je Gojko Berić novinar sa književnim stilom, istakavši njegov smisao za detalje, te kao i prethodni promotori naglasio njegov perfekcionizam.

Na kraju promocije Gojko Berić je odgovaro na pitanja Vildane Selimbegović.

Jedno od pitanja bilo je i kako piše, kako nastaju njegovi tekstovi, kolumne, na šta je Berić odgovorio da je za njega svaki tekst pitanje biti ili ne biti. Da piše sporo, teško, sa naporom i odgovornošću. I da uvijek misli da je mogao bolje.

- Jedini posao koji znam je pisanje, a mnogo puta posumnjao sam da i to znam - istaknuo je.

Gojko Berić rođen je 1939. u Donjim Vrbljanima. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio tadašnju nižu gimnaziju i Mašinski tehnikum. Kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom. Profesionalni novinar postao je 1962. u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik "Oslobođenja" iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnista ovog lista. Dobitnik je niza novinarskih nagrada, među kojima i nagrade "Oslobođenja" 30. august za životno djelo.

Žiri Saveza novinara BiH jednoglasno ga je proglasio za novinara godine 1992. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobio je 2001, potom 2003. nagradu "Oslobođenja" za najveća profesionalna ostvarenja, a 2008. nagradu Društva novinara BiH za životno djelo. Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju dodijelio mu je 2015. priznanje Mimar mira. Objavio je knjige “Smrt u ljetnom Dubrovniku” (1985), “Sarajevo na kraju svijeta” (1994), “Pisma nebeskom narodu” (2000). Godine 2005. objavljuje knjigu “Stanica Haag”, a 2006. “Zvijeri na okupu”. Zagrebački Profil je 2013. objavio Berićevu knjigu “Zbogom XX stoljeće - razgovori sa Ivom Vejvodom”.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga kolumni Gojka Berića 'Šta je život bez dušmana'

Uručene nagrade autorima najboljih kratkih priča na konkursu lista 'Oslobođenje'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo