Regija     | 20.06.2019. 15:28 |

Zategnuti odnosi Beograda i Podgorice

FENA Agencije

PODGORICA, 20. lipnja (FENA) - Srbijanski veleposlanik u Podgorici Zoran Bingulac pozvan je u četvrtak na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, nakon sve češćih negativnih izjava srbijanskih dužnosnika o crnogorskom državnom vrhu, koji su kulminirali onom o Mili Đukanoviću kao "najvećem kriminalcu u Europi".

Kako je priopćeno iz crnogorskog MVP-a, situacija je kulminirala izjavom člana srbijanske vlade, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, koji je za predsjednika Crne Gore rekao da je "najveći kriminalac u Europi“.

"Tijekom razgovora s veleposlanikom Srbije u Podgorici, državni tajnik MVP-a Crne Gore Zoran Janković ocijenio je zabrinjavajućim i neprimjerenim izjave ministra u Vladi Republike Srbije, te prenio očekivanje da će se službeni Beograd ograditi od njegovih izjava. Teške kvalifikacije iznesene na račun predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusjedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj suradnji dviju država“, priopćeno je iz crnogorskog MVP-a.

U priopćenju je navedeno i da je Janković ocijenio neprimjerenom „intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji, povodom nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti tretirani kao državna imovina i bit će upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska Pravoslavna Crkva koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata, od kojih dobar dio može biti oduzet.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je molbu crnogorskoj vladi da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji, kako je rekao, “nije dobar za srpski narod te bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dviju zemalja”.

Crnogorska vlada oštro je odgovorila Vučiću, poručivši mu da nikome pa ni Srbiji neće dopustiti da utječe na njezine odluke.

Istovremeno Đukanović je najavio da će država obnoviti autokefalnost Crnogorske Pravoslavne Crkve. 

Te izjave pokrenule su negativnu kampanju u Srbiji protiv Crne Gore.

Prvo je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je Crna Gora “brzopotezno i na neprimjeren način” reagirala na molbu predsjednika Srbije, te je zaprijetio da će to „izazvati teške posljedice u odnosima dviju država".

Zatim je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin  poručio da Srbija neće šutjeti dok Cna Gora „otima svetinje Srba“.

Do kulminacije je došlo nakon Popovićeve izjave o Đukanoviću kao "najvećem kriminalcu u Europi“, te o tome da se nad Srbima u Crnoj Gori vrši identitetski genocid, prenosi Hina.

„Ustaše su činile čisti genocid, ubijali nas, a Milo Ðukanović želi izbaciti iz Crne Gore, stare srpske države, sve što je srpsko", rekao je Popović.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta