Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 15:40 |

U toku izgradnja obalautvrde u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. juna (FENA) – Predstavnici Svjetske banke, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Agencije za vodno područje rijeke Save danas su boravili u Goraždu, a povodom obilaska radova na implementaciji projekta izgradnje obalautvrde rijeke Drine, koji finansira Svjetska banka sa oko 10 miliona konvertibilnih maraka.

Radovi na izgradnji obalautvrde na rijeci Drini, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici do entitetske granice počeli su, a predstavnici resornog federalnog ministarstva zadovoljni su dinamikom.

- Ovo je jedna redovna misija Svjetske banke koja se dva puta godišnje održava i došli smo na teren da vidimo kakav je napredak radova, kakvi su izazovi sa kojima se susreću izvođači radova i nadzor i da pokušamo riješiti ta otvorena pitanja. Sama investicija je zamišljena da se provede u toku ove kalendarske godine. Ona podrazumijeva izgradnju obaloutvrda u cilju zaštite od poplava u ukupnoj dužini 4 kilometra, po dva na lijevoj i desnoj obali. Zadovoljni smo radovima, malo je bio usporen početak zbog vremenskih prilika u proteklih mjesec i po dana, ali ja vjerujem da će nas sad vrijeme poslužiti i da ćemo u narednom periodu taj zaostatak radova nadoknaditi - kazao je šef Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer.

Prema potpisanim ugovorima projekt bi trebao biti okončan do januara iduće godine. Od toga zavise i nova sredstava od Svjetske banke od koje je, po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, zatraženo dodatnih 20 miliona KM za nastavak projekta.

- Zatražili smo ta dodatna sredstva koja su nam neophodna za izgradnju obaloutvrde uzvodno od mosta Žrtava genocida u Srebrenici prema mostu Alije Izetbegovića, zatim prema Baćcima i Vitkovićima i sa tih 20 miliona KM možemo konačno riješiti obaloutvrde u gradu Goraždu. Radovi teku svojim tokom, nema nikakvih odstupanja. Mi kao lokalna zajednica smo imali veliki dio posla u smislu eksproprijacije i svih pripremnih radova i tehničke podrške. To smo završili. Uvijek bude sitnih i dodatnih problema koje rješavamo usput, kao i samih korekcija. Ovdje će obala biti jako lijepo uređena poslije završetka radova. Ponovo ćemo zasaditi drveće i sve ono što se uništilo. Biće i još više zasada nego što je bilo i mislim da ćemo vratiti izgled ovog šetališta i građani o tome ne treba da brinu - kazao je Ramović.

Dodao je da je uporedo s ovim u toku i implementacija projekta izgradnje kolektora otpadnih voda što je takođe veoma značajan projekt.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!