Svijet     | 21.06.2019. 11:06 |

Asgerli: Problem Nagorno Karabaha riješiti mirnim putem

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Konferencija “Armenija-Azerbejdžan-Nagorno-Karabah sukobi i realnosti sa stanovništa balkanske javnosti“, organizirana je danas u Sarajevu u sklopu posjete delegacije iz Republike Azerbejdžan, koja je od 19. do 23. juna gost nevladinoj organizaciji Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH - Zenica.

Današnju konferenciju organizirala je ova asocijacija zajedno s partnerskom nevladinom organizacijom iz Republike Azerbejdžan - Azerbaijan Democratic Student & Youth Organization, te suorganizatorima Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici i Udruženjem tursko-bosanskog prijateljstva Bosfor.

Predsjednik Azerbaijan Democratic Student & Youth Organization (ADSAYO) Asif Asgerli je prije početka konferencije kazao novinarima da je regija Nagorno Karabah pod kontrolom armenskih vojnika. Po njegovim riječima, to je nekih 20 posto azerbejdžanske teritorije.

- Imamo sa tog prostora jedan milion izbjeglica koji su raseljeni na cijelom području Azerbejdžana. Mi smo na strani da se ovaj problem riješi mirnim putem, što je moguće boljim uslovima za sve tamošnje narode - kazao je Asgerli.

Napomenuo je da tamo ne živi samo azerbejdžansko stanovništvo, nego tu ima i armenskog stanovništva.

- Naš je cilj i želja da se ovo riješi mirnim putem, da se da neka vrsta autonomije ovoj regiji i da se na taj način riješi ovaj višegodišnji problem. Treba sjesti za sto i dogovoriti se. To će uzeti jedan određeni vremenski period, da obje strane sjednu za sto i da se dogovore na koji način će se riješiti ovo pitanje - smatra Asgerli.

Republika Azerbejdžan je, kazao je on, na strani "da damo jednu autnomiju tom dijelu, mora taj dio da uživa poseban status, jer ima više nacionalnih manjina u toj regiji“.

- Da bi se počeli ovakvi razgovori i mirovni pregovori, uslov je da trenutno vojska Armenije, koja se nalazi u toj regiji napusti tu regiju i da se izbjeglice koje su izbjegle iz te regije diljem Azerbejdžana, vrate na svoja ognjišta, a tek nakon toga da mirovne i druge institucije, stranke dođu na svoja stara mjesta i da onda počne da se gradi mir - naveo je Asgerli.

Po njegovim riječima, jedan od razloga zašto je organizirana ova konferencija u Sarajevu, jeste taj što Azerbejdžan i BiH imaju veoma dobre prijateljske odnose.

- Prije nekoliko godina BiH je donijela rezoluciju o tome da prihvata i priznaje genocid koji je počinjen na području Azerbejdžana. Želim se zahvaliti bh. narodu na tome. Isto tako, BiH je doživjela nemile događaje 1995. godine u Srebrenici, tako da imamo nekih zajedničkih tačaka - zaključio je Asgerli.

Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH - Zenica Jasmin Imamović je kazao da je ova tema veoma aktuelna u Republici Azerbejdžan, "a možemo reći i u BiH i na Balkanu, s obzirom da smo skoro u isto vrijeme, '90-tih godina doživjeli agresiju na BiH“.

- Također su imali veliki problem naši prijatelji iz Republike Azerbejdžan, kada je Republika Armenija napala međunarodno priznatu državu i praktično 20 posto teritorije je tada oduzeto, regija Nagorno Karabah. Već skoro 30 godina je status quo na tom području. Pokušava se mirnim putem, kroz različite mirovne konferencije, riješiti taj problem. Nadamo se da će se on i riješiti. Naši prijatelji iz Republike Azerbejdžan žele da riješe problem na miran način - naveo je Imamović.

Dodao je da žele upoznati javnost u BiH o problemu koji postoji.

- Sve UN rezolucije koje su prihvaćene i dalje stoje. To je, na neki način, na žalost mrtvo slovo na papiru. Nadam se da će se to pokrenuti, s obzirom na to da, kad god se dešavaju ratovi, sukobi, uvijek strada nedužan narod - istaknuo je Imamović.    

Kazao je da su tokom posjete delegacije iz Azerbejdžana imali veliki broj protokolarnih susreta na svim nivoima vlasti, te da se nada da će ova posjeta njihovih prijatelja iz Azerbejdžana polučiti i konkretnim rezultatima i projektima.  

Imamović napominje da je tema današnje konferencije bitna sa stanovišta balkanske javnosti zbog toga što su se dešavale slične stvari.

- Na žalost, i u Republici Azerbejdžan su imali stradanje civila u velikom obimu, kao što smo mi imali dešavanja u BiH, genocid u Srebrenici. Kod njih se desio također stravičan zločin u Hodžaliju. Mi smo dvije prijateljske države koje su bile žrtve. Ne želimo da šutimo, želimo da kroz organizovan rad i djelovanje i nevladinog sektora i državnih institucija kažemo "ne“ negiranju genocida i u BiH, a i u Republici Azerbejdžan - zaključio je Imamović.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta