Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 13:56 |

Uprava policije MUP-a ZDK i INZ partneri u preventivnim akcijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantoma i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uspostavili su partnerstvo za djelovanje u preventivnim akcijama, sapćeno je iz tog instituta. 

U programu prezentacije završetka projekta "Povećanja sigurnosti u školama", ove dvije institucije su u Zenici potpisale Izjavu o partnerstvu i dugoročnoj saradnji u projektima i djelatnostima. Potpisnici su policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Semir Šut i direktor Instituta Senad Huseinagić.

Kako je navedeno, partnerstvo je uspostavljeno jer je prepoznat pozitivan uticaj zdravstveno-odgojnih programa na javno zdravlje i sigurnost. Uprava policije je već djelovala radom policijskih službenika u zajednici, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane zdravstvenom zadaćom i radom Službe za školsku higijenu.

 - Opredjeljenje obje institucije je unaprijeđenje i veće prisustvo među mladim ljudima. I prije formalizovanja Izjave o partnerstvu, proveli smo u protekloj školskoj godini projekt "Povećanja sigurnosti u školama", ali i saradnju u projektima Prve pomoći, edukacije vozača i učesnika u saobraćaju, bili zajedno na saobraćajnicama, u školama.... - ističe direktor Instituta Huseinagić.

Policijski komesar Šut je dodao da "treba biti iskren i neskroman i priznati da je ovakav pristup revolucionaran na ovim prostorima" te da je utemeljen na pozitivnim iskustvima u najrazvijenijim državama svijeta.

 -  Niz postupaka, metoda i mjera, koje je Uprava policije uvela, pokazale su značajne i jedinstvene rezultate na terenu. Saradnja sa Institutom za zdravlje, koji je u oblasti prevencije bolesti i pristupu zdravstvu učinio iste takve pomake, jedinstvene ne samo u BiH nego i balkanskim prostorima, a koji su već donijeli značajne rezultate, samo će dodatno unaprijediti sve ono što želimo postići, a to je sigurnija zajednica i društvo - kazao je komesar.

Dogovoreno je da projekat "Povećanje sigurnosti u školama" bude nastavljen najesen u srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona, a Uprava policije MUP-a ZDK i Institut za zdravlje i sigurnost hrane će tokom godine osmisliti i razviti i druge zajedničke projekte kojima će kontinuirano preventivno djelovati prema svim dijelovima društva, od najmlađih do najstarijih. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo