Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 14:54 |

Ombudsmeni pozvali na dosljednu primjenu zakonskih propisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur pozivaju uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na profesionalnost i dosljednu primjenu zakonskih propisa, kako se ne bi ugrožavala ili kršila prava građana.

Pozvali su na dosljednu primjenu zakonskih propisa zbog jučerašnjeg događaja, hapšenja muškarca B.B. ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banja Luci.

Posebno podsjećaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da moraju postupati isključivo u skladu sa Ustavom, međunarodnim ugovorima, zakonom i drugim propisima.

- Policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja, a  naročito onih koji proizilaze iz obaveza utvrđenih međunarodnim aktima, a odnose se na dužnost služenja ljudima, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, nediskriminaciju prilikom izvršavanja policijskih zadataka, ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude, zabranu mučenja  i primjenu nečovječnih i ponižavajućih postupaka – navode ombudsmeni.

Primjena policijskih ovlaštenja, kako se navodi, mora biti srazmjerna potrebi zbog koje se policijsko ovlaštenje preduzima.

- Posebno naglašavamo obavezu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su u vršenju policijskih poslova dužni postupati obazrivo prema građanima, vodeći računa da se ne povrijedi dostojanstvo ličnosti i da građane ne izlažu nepotrebnom uznemiravanju, te osigurati potpuno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, vodeći računa o principima etičnosti, profesionalnosti i zakonitosti, kao i dostojanstva, ugleda i časti osobe nad kojom se predmetna radnja vrši – saopćeno je.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju nadležno Tužilaštvo da preduzme sve neophodne mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da angažovanjem Jedinice za profesionalne standarde u potpunosti istraži pomenuti događaj, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ombudsmeni za ljudska prava pozivali institucije da jačaju položaj slijepih i slabovidnih lica

Čolović: Poštivanje prava potrošača u BiH nezadovoljavajuće

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo