Sport     | 21.06.2019. 16:09 |

Prvo državno prvenstvo u brdskom trčanju krajem septembra na Skakavcu

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Udruženje građana - Planinarsko društvo Skakavac zajedno s Olimpijskim komitetom BiH (OKBiH), Atletskim savezom BiH (ASBiH) i Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja krajem septembra ove godine organizira Prvo državno prvenstvo u brdskom tračnju u okviru utke "Skakavac trail". 

Predsjednik Udružena Amir Bašić na pres konferenciji kazao je, da se razvojem brdskog trčanja u BiH, nakon pet-šest godina aktivnog rada, ukazala prilika za organizaciju jedne ovakve manifestacije. 

- Prije svega najzaslužniji je OKBiH,  koji je specijalni partner našeg projekta od samog početka i samim tim i državnog prvenstva. Također, izražavamo zahvalnost ASBiH, Savezu ultramaratonaca BiH i Fakultetu sporta koji su nam se stavili na raspolaganje da organizujemo ovaj događaj. Brdsko trčanje u posljednjih pet godina u BiH doživljava veliki razvoj, bilježimo veliki broj trkača i već imamo nekih desetak utrka koje su priznate u zemljama regiona. Obzirom da smo već u dva navrata imali predstavnike BiH na svjetkim prvenstvima u brdskom trčanju  ukazala se prilka da organizacijom Državnog prvenstva dođemo do izbora naših predstavnika za naredna evropska i svjetska prvenstva - kazao je Bašić.   

Poznati bh. ultramaratonac Mirsad Abdaković, predsjednik Saveza ultramaratonaca BiH, kazao je da je ova organzacija, zahvaljujući ASBiH, postala članica Svjetske ultramaraton asocijacije i da su bh. takmičari time dobili mogućnost da učestvuju na raznim takmičenjima u četiri ultramaraton disicpine. 

- Među tim discipinama je i brdsko trčanje "trail" na kojem smo prošle godine prvi put nastupili na takmičenju u Portugalu. Za Savez ultramaratonaca BiH najbitnije je da u našu državu dovedemo što kvalitetnije takmičare i održimo Prvo državno prvenstvo i na taj način dobjemo najkvalitetnije trkače koji će BiH predstavljati na međunarodnim utrkama - kazo je Abdaković. 

Generalni sekretar Milan Pedalo kazao je da će Atletski savez  podržati organizaciju i ovog prvenstva, kao i sve dalje napore koji idu u prvacu institucionalnog organizvanja trail i ultramaraton utrka.   

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sudija i triatlonac Amin Efendić tračat će 12 sati za oboljele bh. građane (VIDEO)

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica starta 6. srpnja

Aco Golo započeo s trčanjem ultramaratona od Mostara do Knina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'