Svijet     | 23.06.2019. 10:38 |

Trump odgodio za danas najavljene masovne deportacije migranata

FENA Internet

WASHINGTON, 23. juna (FENA) - Američki predsednik Donald Trump objavio je na Twitteru da je "na zahtjev demokrata" odložio masovne deportacije ilegalnih migranata, planirane za nedelju, i dao rok od dvije nedjelje demokratama i republikancima u Kongresu da se dogovore oko rešenja problema na južnoj granici SAD, inače će on narediti početak deportacija.

- Na zahtjev demokrata odložio sam proces uklanjanja ilegalnih migranata (deportaciju) na dvije nedjelje, kako bih vidio da li demokrate i republikanci mogu da sjednu i zajedno iznađu rješenje za probleme oko azila i rupa na južnoj granici. Ukoliko ne budu mogli, deportacije počinju!" - tvitovao je Trump, iz čije poruke nije jasno da li je mislio na pravne rupe u zakonu ili bukvalne rupe u ogradi prema Meksiku.

Glas Amerike je prenio da je Trump prethodno naredio nadležnim službama da sprovedu masovnu deportaciju migranata kojima je naloženo da napuste zemlju, objavili su američki mediji koji su najavljivali da bi ta akcija trebalo da počne u nedelju, prenosi Al Jazeera.

Navedeno je da je Trump na Twitteru ranije napisao da će biti deportovani oni imigranti kojima je već dostavljeno rešenje da moraju da napuste SAD.

Washington post objavio je da će ta operacija obuhvatiti oko 2.000 porodica u velikim gradovima poput Hjustona, Čikaga, Majamija i Los Anđelesa.

Miami Herald navodi da će biti deportovani i migranti koji su u Atlanti, Baltimoru, Denveru, Nju Orleansu, Njujorku i San Francisku.

Trump je na Twitteru ranije naveo da će "milioni ilegalnih imigranata" biti deportovani iz SAD, a u najnovijem tvitu je pojasnio da će biti deportovani oni kojima je već naloženo da napuste zemlju.

- To znači da bježe od organa reda i sudova. Riječ je o ljudima koji treba da se vrate u svoje zemlje i koji su prekršili zakon time što su došli i što su ostali ovde - napisao je Trump na ovoj društvenoj mreži.

Washington post piše da se u Beloj kući krajem nedelje raspravljalo o opsegu operacije.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost Kevin McAleenan upozorio je da tokom hapšenja imigranata postoji rizik od razdvajanja djece od roditelja, ali je vršilac dužnosti Službe za zaštitu granice i carine Mark Morgan kazao da "porodice ne mogu biti izuzete iz primjene imigracionog zakona i da zakon mora biti primenjivan jednako".

Morgan je pozvao porodice koje imaju naređenje o deportaciiji da se same predaju imigracionim službama.

Navodi se da su gradonačelnici Los Anđelesa i Čikaga objavili da gradska policija neće učestvovati u ovim racijama.

Glas Amerike navodi da članovi Trumpove administracije tvrde da će biti deportovano milion migranata kojima je već naređeno da napuste zemlju.

Najveći broj migranata koji je tokom jedne godine deportovan iz SAD bio je 435.000 i to je bilo 2013. godine. 

Aktivisti koji se bave zaštitom imigranata tvrde da Trump ovu operaciju koristi u političke svrhe i upozoravaju da širi strah među imigrantima.

Administracija, međutim, tvrdi da će ovakve operacije obeshrabriti one imigrante koji žele da ilegalno uđu u SAD.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo