Stranačke aktivnosti     | 23.06.2019. 16:32 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Danas je na Uzdolu u Rami obilježen Dan udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola te drugi susret iseljenih župljana župe Uzdol i „Ivandanjski svitanjaci“.

Program obilježavanja započeo je svetom misom na Uzdolu koju je predvodio nadbiskup Vinko kardinal Puljić, te je otkriven i blagoslovljen spomenik braniteljima Uzdola.

Na svečanoj obljetnici sudjelovali su brojni župljni, gosti, uzvanici ali i dužnosnici HDZ-a BIH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović. Na obljetnici je nazočilo i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske koje je predvodio Zvonko Milas, tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića.

Nakon svete mise, održao je opijelo u memorijalnom centru za sve poginule civile i branitelje Uzdola, a potom je održan mimohod ratnih zastava do spomenika, gdje je upriličeno svečano otvaranje.

Obraćajući se na svečanosti, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović posebno se obratio predstavnicima 3. bojne ramske brigade.

„Hrvataki narod ovdje je kroz kroz stoljeća. Mi ga povezujemo s Domovinskim ratom, ponekad vrlo malo pamtimo, pa se spomenemo drugog svjetskog rata, i poraća, naših križnih puteva i Domovinskog rata, ali kroz stoljeća i stoljeća hrvatski narod je živio na ovim prostorima i ono što jeste naša kultura i baština i materijalna i nematerijalna, sve institucije hrvatskog naroda, naši gospodarstvenici, katolička crkva, politika, svatko ima iza sebe jednu odgovornost da ih uvežemo u jedan pletar zajedništva hrvatskog naroda“, naglasio je predsjednik Čović.

Napomenuo je kako će, ako se budemo odgovorni i u zajedništvu, i ovaj novootvoreni spomenik i svi drugi spomenici s ponosom govoriti o Domovinskom ratu, tada ćemo štititi vrijednosti Domovinskog rata i štititi sve ono što trebamo kada su u pitanju naši branitelji, naša svetost“, naglasio je dr. Čović.

Predsjednik Čović je kazao da moramo biti zajedno i zajedno govoriti o vrijednostima i sjećanjima na Domovinski rat, „ako to ne budemo glasno svi zajedno govorili onda će drugi govoriti kakva je bila povijest i Domovinski rat i kakva su iskustva iz Domovinskig rata“.

„Naše zajedništvo nema alternativu“, kazao je predsjednik Čović, te kazao: „Duboko vjerujem da ćemo ovako okupljeni ovdje zaboraviti sve razlike i sve ono što je iz nas izrastalo kroz ova stoljeća. Možemo svima zaboravljajući razlike naglasiti ono što nas spaja, jednu snagu zajedništva, prije svega vama dragi žitelji našeg Uzdola, hvala na žrtvi koji ste dali jer se na svakom dijelu BiH gdje je kročio HVO i predstavnik HVO-a obranio dom, naš narod i našu domovinu“.

„Na ovaj način šaljemo jednu posebnu poruku svim našim prijateljima s kojima dijelimo prostor naše domovine BiH, svim našim prijateljima iz RH da ostanu uz nas jer ovo što mi danas stvaramo, ono što ste vi stvorili kao treća bojna Ramske brigade daje nam za pravo da i ove momke ovdje, koji su u počasnom postroju na lijevom ramenu nose obilježje hrvatskog naroda, da to čuvamo u svojoj BiH, da na to budemo ponosni a onda će i sve obitelji koje će se danas pokloniti žrtvama svojih najmilijih znato da ta žrtva nije bila uzaludna“, kazao je dr. Čović.

Završavajući svoje obraćanje, predsjendik Čović je kazao: „Ovako okupljeni samo u našem zajedništvu naš narod ima svoje mjesto kao jednakopravni i konstitutivni, HNS okupljen od svih hrvatskih političkih subjekata u BiH zato će zajedno predvoditi svoj narod, svoju politiku i duboko vjerujem svako naše okupljanje ovdje bit će u prigodi da se prisjećamo s ponosom onih koji nisu danas među nama ali isto tako da šaljemo vrlo jasnu poruku naše budućnosti“.

Osim predsjednika Čovića, na otvaranju spomenika obratio se i Zvonko Milas, tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike i izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića. Kazao je kako se s posebnim sjećanjem moramo sjećati žrtava Uzdola i svih onih koji su položili svoje živote na Uzdolu. Ovaj spomenik nije samo podsjetnik na sve poginule, nego je podsjetnik na vrijeme ponosa i na vijeme obrane ovog kraja.

U otkrivanju spomenika sudjelovali su dr. Dragan Čović, Zvonko Milas i predstavnik obitelji poginulih branitelja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'