Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 15:10 |

Crnadak: Važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH

FENA Saopćenje

STOCKHOLM/SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas na ministarskoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Stockholmu. Govorio je o nastavku evropskog puta BiH i problemima u regionalnoj saradnji na prostoru zapadnog Balkana.

Crnadak je rekao da je nakon mišljenja Evropske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne s realizacijom 14 preporuka iz mišljenja Evropske komisije.

Naglasio je da je istovremeno važno i da Evropska unija zauzme drugačiji stav i jasno se distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH.

- EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole nad javnim RTV servisima od strane pojedinih političkih partija i pravila druge slične pogrešne kompromise. Kao rezultat toga, prema posljednjim istraživanjima glavni razlozi što mladi napuštaju BiH više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije, ogromna korupcija i zato što u takvom nedemokratskom okruženju ne vide budućnost za sebe i svoju djecu - rekao je Crnadak.

Govoreći o regionalnoj saradnji, šef bh. diplomatije je istakao da je od krucijalnog značaja i da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa.

Takođe, pozvao je Prištinu da ukine stoodstotne takse na proizvode iz BiH, jer je to najveći udar na regionalne odnose u posljednjih deset godina.

U drugom dijelu konferencije Crnadak će, zajedno s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i region, kao i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Tokom popodneva planiran je i bilateralni susret sa švedskom ministaricom vanjskih poslova Margot Valstrom, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Crnadak: Večeras je istorijska noć, Dodik odlazi u prošlost

Crnadak: Najveći izdajnik RS-a i srpskog naroda je Milorad Dodik

Crnadak -Prijetnje sankcijama Njemačkoj i druge nabuloze ugrožavaju investicije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!