Stranačke aktivnosti     | 25.06.2019. 09:54 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

GDS BiH traži neodložno održavanje  zajedničke sjednice Predstavničkog i Doma naroda PS BiH imajući u vidu aktuelnu situaciju u BiH.

Nedopustivo je stalno odlaganje cjelovitog konstituisanja i funkcionisanja PS BiH.

Nažalost,Ustav BiH /Anex IV  Dejtonskog opšteg mirovnog sporazuma/kao ni Izborni zakon BiH nisu  precizno predvidjeli rješenja za  debolkadu rada  PS BiH,ali postoji odredba u Ustavu BiH da je Evropska konvencija o ljudskim pravima iznad  Anksa IV i svakog člana Ustava BiH a to znači da se ova Konvencija primjenjuje direktno i da garantuje poštivanje građanskih prava i sloboda.To podrazumjeva i funkcionisanje institucija sistema.Istovremeno, OHR je garant provedbe Dejtonskog sporazuma.To podrazumjeva djelovanje u skladu sa situacijom kada se blokira rad institucija uspostavljenih ovim Sporazumom.

Ipak,prava solucija je da se normaliziraju politički odnosi u zemlji i pokrene suštinski dijalog za izlazak iz institucionane krize.

Krajnje je vrijeme da se to dogodi,nakon proteklih osam mjesci od Opštih izbora.Potrebno je da se neodložno  izaberu stalna radna tijela PS i delegacija PS BiH u multilateralnim organizacijama u kojima je BiH članica u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim obavezama PS BiH.

GDS BIH smatra da su komunikacija,sporazumjevanje  i dogovor u institucijama sistema pretpostavka  za normalizaciju  političkih odnosa .i da ukoliko toga nema,nema ni pozitivnih pomaka u razvoju društva.

U zemlji je na snazi  održavanje stanja "status quo" i u zakonodavnoj i u izvršnoj i u sudskoj vlasti.Nužan je vidljiv i stvaran  iskorak  iz takvog stanja kako bi se kroz demokratske institucije rješavala ekonomska i socijalna,kulturna  i politička pitanja od interesa za bosanskohercegovačku zajednicu.

Niko nije biran da proizvodi institucionalnu krizu već da radi za opšte dobro.Prava i obaveze svih javnih ,imenovanih  državnih službenika i posebno, izabranih zastupnika  definisana su tako da poštuju Ustav i zakone,a ne da rade samo za  sebe  i svoje  "elite".

Konsenusom  donesene odluke o Evropskom i NATO putu BiH su izuzetno značajne za ubrzani razvoj ,reforme i stabilnost i mir,a ne predmet političkih podjela i trgovine.

Nedopustivo je produbljivanje kriza u funkcionisanju institucija jer je to uzrok slabljenja vezivnog tkiva bosanskohercegovačkog društva i svima šteti.Nastavak osporavanja,iz bilo kojih razloga, djelovanja mehanizama parlamentarne demokracije,objektivno dovodi u pitanje položaj i ugled institucija naše zemlje u svijetu..Procesi naših unutrašnjih,regionalnih i euroatlantskih   i drugih međunarodnih integracija međusobno su povezani i  uslovljeni ,kao i odnosi sa bliskim i dalekim susjedima.Potpuno je neshvatljivo i neprihvatljivo odsustvo izabranih predstavnika BiH sa međunarodne scene,posebno u najstarijoj i najuglednijoj instituciji Evrope,u Vijeću Evrope i  PS SE..

Za BiH je prioritet održivi razvoj ,stabilnosti,sigurnosti,mir i poštivanja ljudskih prava i sloboda i ravnopravnosti i nezavisnost i suverenitet zemlja i očuvanje teritorijalnog integriteta .Otuda i zakonodavna ,izvršna  i sudska vlast moraju poštovati Ustav i građaea. koji su im dali svoje povjerenje da  u okviru svojih nadležnosti odgovorno i transparentno djeluje.

GDS BiH ocjenjuje da aktuelna situacija u BiH direktno utiče na investicije u BiH, privređivanje i razvoj novih tehnologija ,onemugućavanje sindikalnog organizovanja i slobodu okupljanja i govora, odlazak mladih,ali i čitavih porodica iz svih krajeva zemlje u inostranstvo, Nespremnost  vlasti se ogleda i u nesposobnosti da se na pravi i organizovan način suoči sa  dramatičnom demografskom i  migrantskom krizom.Posebno je to vidljivo u nedostatku strategija i svakodnevnom životu u obrazovanju,nauci, zdravstvu, poljoprivredi,saobračaju, zaštiti životne sredine, kulturi,sportu,urbanoj destrukciji, divljanju lokalnih bogatuna i močnika, ponižavanju stanovnika gradskih i ruralnih  zajednica i svih manjina,marginaliziranju   brige za socijalno ugrožene građane ,za nezaposlene, siromašne i stare.Ljudi  i njihove zajednice nisu u fokusu interesa političke javnosti i osjećaju da su napušteni i prepušteni sami sebi i svojim problemima.

Svako,pa i civilno društvo BiH ,u ovakvim oklonostima, ima pravo  i obavezu da  zahtjeva trenutne promjene u ponašanju i  institucionalnom djelovanju  certificiranih dužnosnika ,neovisno od toga da li su opozicija ili vlast.,ističe se u saopštenju GDS BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta