Svijet     | 25.06.2019. 13:15 |

Izrael blokirao isporuke goriva za pojas Gaze

FENA Internet

JERUSALEM, 25. juna (FENA) - Izrael je u utorak blokirao isporuke goriva za pojas Gaze, pozivaući se na opasnost od ispuštanja novih zapaljivih balona iz palestinske enklave.

Potez je uslijedio nakon "ispuštanja zapaljivih balona iz pojasa Gaze u pravcu države Izrael koji izazivaju požare širom regije s druge strane granice", navodi u saopćenju odjel izraelskog ministarstva odbrane odgovoran za palestinska civilna pitanja (COGAT).

- Isporuke su blokirane na prelazu Karem Shalom u utorak ujutru i ostat će blokirane do daljnjeg - navodi COGAT u saopćenju.

Palestinski demonstranti iz pojasa Gaze ispuštaju balone sa zapaljivim materijalima, u pokušaju da izazovu požare na obližnjim izraelskim obradivim površinama. 

Tokom redovnih demonstracija koje su pokrenute u prošloj godini, baloni su izazvali na stotine požara, iako je njihov broj značajno smanjen u posljednjim mjesecima. 

Isporuke goriva, koje se koordiniraju s Ujedinjenim nacijama i plaća ih zalivska država Katar, dogovorene su krajem 2018. u okviru sporazuma o primirju između Izraela i islamističkih vladara Gaze iz Hamasa.

One su poboljšale snabdijevanje električnom energijom priobalnog pojasa, u kome mještani imaju snabdijevanje strujom oko 12 sati dnevno, sudeći po navodima UN-a.

Prije postizanja sporazuma, dnevno snabdijevanje strujom pojasa Gaze iznosilo je šest sati.

Izrael održava pogubnu blokadu Gaze duže od decenije.

Jevrejska država tvrdi kako je to neophodno da se izolira Hamas, s kojim je vodila tri rata, ali kritičari to osuđuju kao kolektivno kažnjavanje dva miliona stanovnika pojasa Gaze, prenosi  AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo