Bosna i Hercegovina     | 25.06.2019. 14:00 |

Agencija za upravljaje oduzetom imovinom obilježila četiri godine rada (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, najmlađa institucija Federacije Bosne i Hercegovine, obilježila je četiri godine rada i tim povodom upriličila Informativni dan želeći da rezultate predstavi javnosti i profesionalnoj zajednici.

Prezentirani su učinci i dodijeljene zahvalnice institucijama i pojedincima koji su doprinijeli rezultatima i razvoju Agencije.

Direktor Kenan Kapo je na pres-konferenciji rekao da se Agencija, iako nije davno osnovana, etablirala u respektabilnu instituciju te vrste u Bosni i Hercegovini i regionu, s veoma dobrim rezultatima te izgrađenim  zajedničkim osnovama standarda uspostavljenih zakonom i normama Evropske unije.

Trenutno Agencija upravlja oduzetom imovinom vrijednom 15.396.000 KM. Cilj je vratiti je ponovno u legalne društvene tokove, uz zakonska ovlaštenja, naveo je direktor.

Agencija je inicijator izmjena i dopuna aktuelnog federalnog zakona o upravljavnju oduzetom nezakonito stečenom imovinom. Razloge za pokretanje ovih izmjena sutra će obrazložiti Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije BiH. Izmjene se između ostalog odnose na način izvršenja sudskih odluka o oduzimanju imovine i modalitete upravljanja privremeno oduzetom imovinom.

Postupak uprvaljanja ima početak i kraj, obrazložio je Kapo - na početku su tužilaštva, a na kraju ova agencija kao sistem za upravljanje imovinom oduzetom u krivičnom postupku.

Kad je riječ o oduzetim privrednim društvima, rezultati njihovog poslovanja prije i poslije su „dva različita svijeta“.

Na ovoj pres-konferenciji obratio se i direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom iz Sjeverne Makedonije Faton Asani.

Njegovo je mišljenje da je federalna agencija uradila dosta za četiri godine i da institucija te vrste može značajno doprinijeti državi.

Na posebnoj ceremoniji, dodijeljene su zahvalnice Agencije institucijama i pojedincima koji su doprinijeli njenoj uspostavi i razvoju: Editi Kalajdžić iz Sekretarijata Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Aliji Aljoviću iz Federalnog ministarstva finansija, Biljani Potparić Lipa, Aleksandru Sladojeviću iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske, Vrhovnom sudu Federacije BiH, Dženadu Groši iz Sudske policije FBiH, tužiteljici Amri Mehmedić, sutkinji u Sarajevu Saneli Rondić, tužiocu Saninu Boguniću, Dženadu Bašiću, predsjedniku uprave privrednog društva Operator - Terminali d.o.o, Janji Jovanović, predsjednici Općinskog suda u Sarajevu, Fati Nadarević, predsjednici Kantonalnog suda u Bihaću, Fatonu Asaniju, direktoru Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u Sjevernoj Makedoniji i novinarki Mimi Rukavina Đurović.

Pomoćnica direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Nerma Bavčić je kazala da je u Agenciji formirano 40 predmeta.

Imovina kojom je u protekle godine upravljala Agencija vrijedna je 15.396.729,30 KM. Riječ je o oduzetom novcu, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, građevinskom materijalu i drugim vrijednostima.

Iznos trajno oduzetog novca koji se uplaćuje u budžet FBiH je 518.117,07 KM.

Agencija trenutno upravlja s tri privremeno oduzete nekretnine, a sva oduzeta vozila skladišti i čuva. U slučaju osuđujuće presude, ta vozila će biti prodana i novac od prodaje uplaćen u budžet.

Agencija je dosad tri puta davala oduzetu imovinu na poklon. Od toga je novac davan odgovarajućem udruženju za djecu oboljelu od raka i Roditeljsku kuću.

Najveći izazov je upravljanje privrednim društvima, kazala je Bavčić, jer ih treba učiniti stabilnima i profitabilnima, što je veoma teško s obzirom na zatečeno stanje.

Agencija trenutno upravlja privrednim društvima Emiran d.o.o, Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o i Umax Group d.o.o.

Ukupan godišnji promet koji su ta privredna društva ostvarila u 2018. godini je 3.500.855,00 KM.

U njima je uposleno 40 radnika a za direktora je prije nekoliko mjeseci imenovan Amar Hadžić.

Agencija koja je u Federaciji BiH ovlaštena za upravljanje imovinom koja je predmet oduzimanja u krivičnim postupcima počela je rad 2. juna 2015. godine. Opredijeljena za efikasnu borbu protiv korupcije, drugih vidova nezakonitosti i kriminala, osnovana je Zakonom o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom, koji je Parlament FBiH donio 3. septembra 2014.

Federalna agencije je na čelu Upravnog odbora međunarodne mreže BAMIN koja okuplja slične agencije iz više zemalja.

Direktor Kapo najavio je godišnju skupštinu BAMIN-a za oktobar ove godine u Neumu i poručio da uposlenici Agencije stručno i profesionalno obavljaju dužnosti. Želja je izgradnja društva u kojem nije isplativo baviti se kriminalom, zaključio je.

Pogledajte http://fena.ba/video/3107/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/113hc4DPoTyKPD7aTUQX8Jz5JwCvkK01y?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

U čin mlađeg inspektora promovirana 22 kadeta Granične policije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo