Bosna i Hercegovina     | 25.06.2019. 15:01 |

Općina Novi Grad Sarajevo podržala projekte vjerskih zajednica i crkava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Općine za 2019. godinu sa predstavnicima vjerskih zajednica i crkava: Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo, te Mitropolije dabrobosanske.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka koji je izrazio spremnost za podršku projektima vjerskih zajednica i crkava iz budžeta Grada Sarajeva, kao i Hasan Hodžić i Edita Šandal, predsjednik i dopredsjednica Komisije za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Općine Novi Grad Sarajevo.

- Općina Novi Grad Sarajevo ove godine je izdvojila 150.000 KM za potrebe vjerskih zajednica i crkava  koje djeluju na području općine. Odluku o raspodjeli sredstava usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad na sjednici održanoj 25. aprila ove godine, kojom će ova lokalna zajednica finansijski podržati sanaciju, zaštitu i restauraciju vjerskih objekata, kao i programske aktivnosti vjerskih zajednica i crkava. Vjerski objekti na području naše općine okupljaju desetine hiljada vjernika, te su zbog toga i za Općinu važni – saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Sekretar Medžlisa IZ Sarajevo Muhamed Memić istaknuo je važnost podrške lokalne zajednice vjerskim zajednicama, a sredstva će biti utošena u infrastrukturne projekte koji će se realizirati u 21 džematu. Odnose se na izgradnju vjerskih objekata, adaptaciju vakufskih zgrada, rekonstrukciju i popravku vjerskih objekata, izgradnju vodovodne mreže, zamjenu dotrajale stolarije i krovova, ugradnju grijanja, dok će jedan dio sredstava biti usmjeren za realizaciju programskih aktivnosti koje realiziraju džemati na području Novog Grada.

Župnik najmanje sarajevske Župe u Briješće Josi Vajdner, i urednik Katoličkog "Tjednika" i portala "Nedjelja.ba" kazao je da je župa svetog Leopolda Bogdana Mandića i ove godine dobila finansijsku podršku od Općine Novi Grad. 

- To je samo nastavak naše dobre suradnje, jer novac nije najvažniji, ali je pokazatelj odnosa. Malo je država i gradova koji se mogu pohvaliti da na ovakav način  vode računa o manjinskim zajednicama kao što je katolička zajednica u gradu Sarajevu - izjavio je Vajdner.

Naglasio je da će se dodijeljenim sredstvima iz budžeta Općine uraditi unutrašnje osvjetljenja crkve i postavljanje vitraja na crkvu, koji će iznutra biti osvijetljeni, pa će crkva, ne samo kao vjerski objekat, nego i kao jedno kulturno središte naselja Briješće zasjati u punom sjaju.

Sredstva su dodijeljena i Hramu svetog Nikolaja u Reljevu za vanjsko uređenje porte Hrama svetog Nikolaja gdje je planirana izgradnja potpornog zida iznad objekta kojeg je neophodno izgraditi radi sprečavanja vlage, ali i za programske aktivnosti crkvene zajednice.

Također, sredstva su dodijeljena i župi Uznesenja blažene djevice Marije Stup koja se jednim dijelom nalazi na području Ilidže, a drugim na prostoru Novog Grada, za uređenje župnog groblja u naselju Bojnik, kao i župi svetog Franje Asiškog Dobrinja za uređenje pristupnog puta prema pučkoj kuhinji i uređenja dvorišta nove župne crkve, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana