Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 12:47 |

Cvijanović razgovarala s američkim kongresmenom o bezbjednosnim izazovima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26.juna (FENA) – Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu sa kongresmenom u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država Tedom Dojčem o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS i BiH.

Bilo je riječi i o bezbjednosnim izazovima u BiH i regionu, sa posebnim akcentom na aktuelnu migrantsku krizu, terorizam i povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

- U razgovoru sa kongresmenom Dojčom, Cvijanović je istakla da su međusobno uvažavanje i poštovanje dejtonskog Ustava osnov funkcionisanja BiH, te da je zahvaljujući decentralizovanoj strukturi koju je uspostavio Dejton omogućeno da država funkcioniše u miru - saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Entitetska predsjednica je istakla da neformiranje legitimne vlasti koči napredak BiH na njenom evropskom putu i onemogućava realizaciju projekata, koji su važni za unapređenje životnog standarda građana oba entiteta.

Upoznala je sagovornika o planovima za izgradnju Memorijalnog kompleksa Donja Gradina, te istakla da će ovaj značajan projekt zajednički realizovati RS i Srbija.

U okviru posjete SAD-u, razgovarala je i sa predstavnikom USAID-a zaduženim za Evropu i Evroaziju Aleksandrom Sokolovskim.

Razgovarano je o unapređenju dosadašnje saradnje s ciljem ekonomskog razvoja i zapošljavanja kroz privlačenje domaćih i stranih investitora.

Cvijanović je istakla da su institucije RS posvećene daljem provođenju ekonomsko - socijalnih reformi, te poboljšanju privrednog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo