Ekonomija     | 26.06.2019. 14:37 |

CBBiH uručena nagrada za 'Poslovni potez godine 2018.' u finansijskom sektoru

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Na svečanosti uručenja priznanja „Poslovni potez godine 2018“ Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), za nadogradnju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u BiH, uručeno je priznanje za poslovni potez godine u finansijskom sektoru.

Svečanost je održana u Sarajevu u organizaciji poslovnog portala Indikator.ba i Privredne komore Federacije BiH, a dodijeljene su nagrade u nekoliko poslovnih područja.

Guverner CBBiH Senad Softić je zahvalio za nagradu i prepoznavanje doprinosa koji daje CBBiH.

- CBBiH radi brojne stvari koje su od opšteg interesa, i sva poboljšanja, koja možda na prvi pogled nisu potpuno uočljiva prosječnom građaninu, doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Jedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture. Stoga smo sretni i ponosni kada profesionalna zajednica i stručna javnost prepozna naše doprinose - rekao je guverner Softić.

Podsjetio je da je CBBiH 2004. godine uvela registar transakcijskih računa pravnih lica, te da je od 1. novembra prošle godine izvršena njegova dogradnja u Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH, na novu platformu i s novim funkcionalnostima.

Dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja i veći broj podataka. Novost je da su sada u registru svi računi poslovnih subjekata, dok je prije sadržavao samo transakcijske račune. Nadalje, registar je na principu rada u realnom vremenu, što podrazumijeva da se podaci prikupljaju stalno u toku radnog vremena i kao takvi se obrađuju.

To podrazumijeva da su ažurniji u odnosu na prethodni registar, a što je jako bitno imajući u vidu da su podaci iz registra bitni komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način.

Registar, također, pruža informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija. Također, jako bitna novost je i to da institucije i organi svih nivoa vlasti imaju mogućnost direktnog pristupa registru putem interneta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

CBBiH - Ukupna novčana masa na kraju februara 2024. iznosila 35,98 milijardi KM

Anketa CBBiH - U ovoj godini ipak blagi pad inflacije u odnosu na 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'