Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 15:14 |

Kožul: Potrebno je uraditi strukturnu reformu pravosuđa

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Raspravljamo o važnoj tami, a to je stanje u pravosuđu u BiH, s akcentom na evropski put i preporuke Evropske komisije. Zanimljivo je da su to inicirale kolege koje su dugi niz godina potvrđivale tačke VSTV-a vezano za rad pravosuđa i rad tog tijela koje sada dovode u pitanje - izjavio je poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul.

On se iz tog razloga pita kada se pravosuđe pokvarilo, te naglašava da je HDZ jedna od političkih opcija u Parlamentu koja konzistentno, dugi niz godina upozorava na loše stanje u pravosuđu.

- Govorimo o strukturnim problemima pravosuđa, o problemima funkcioniranja VSTV-a, na način da su to problemi s aspekta zakona o VSTV-u i tu je potrebno uraditi ono što dugo spominjemo, a to je strukturna reforma pravosuđa. Današnja rasprava neće pomoći toj temi jer nemamo relevantnih sagovornika ili materijala. Zanimljivo je da su kolege koje su inicirale tačke i nama dostavile materijal, danas o tom materijalu govore loše - istaknuo je Kožul.

Naglašava da istražne komisije koje se formiraju u Parlamentu uglavnom ne daju dobre rezultate i kada se radi o mnogo jednostavnijim temama.

- Reforma pravosuđa jeste i političko pitanje, ali primarno je stručno pitanje. Bojim se da će komisija formirana ad hoc u Parlamentu, od ljudi koji znaju ili ne znaju mnogo o pravosuđu s aspekta struke, imati kontraefekat ili negativan rezultat - objašnjava Kožul.

Vjeruje da parlamentarci mogu insistirati od Vijeća ministara u punom kapacitetu i legitimitetu da pitanje strukturne reforme pravosuđa o kojoj se dugo priča stavi u prvi plan i da na temelju svega onoga što je rađeno na brojnim sesijama to pitanje ubrza i da taj zakon u razumnom roku ode u parlamentarnu proceduru.

Kožul je istaknuo i da Vijeće ministara u tehničkom mandatu nije najsretnije rješenje za taj posao.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!