Svijet     | 26.06.2019. 20:33 |

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

FENA Agencije

ZAGREB, 26. lipnja (FENA) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat, javila je Hina.

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio s 59 glasova.

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Generalna sekretarka Pejčinović Burić sastala se s Julijom Navaljnajom u Vijeću Evrope

Ministar Škobić u posjetu Vijeću Europe i sudu u Strasbourgu

Pejčinović Burić: Pamtimo Srebrenicu i učimo iz nje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo