Najave     | 29.06.2019. 13:08 |

Obilježavanje 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Bošnjaci Nevesinja će u nedjelju, 30. juna kod spomen obilježja u selu Kljuna obilježiti 27. godišnjicu zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

Prema najavama organizatora, skupu će prisustvovati visoki politički i vjerski zvaničnici.

Na teritoriji Nevesinja u junu i julu 1992. godine ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ili 9,1 posto. Među ubijenima je i 26-ero djece, a neka od njih nisu imala ni ime, jer su rođena u zbjegu. Nakon progona iz Nevesinja tokom agresije su ubijena još 42 civila tako da je ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35 posto stanovništva. Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a što u ukupnom zbiru iznosi 13,7 posto a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507, saopćeno je. Samu brojku poginulih nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjski  Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa beba je imala samo sedam dana, a najstarija osoba 92 godine.

Zatočene žene i djevojke su silovane a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore i kazamate poput MUP-a, Alatnice, Doma JNA, Kotlovnice, Boraka, Bileće, Kalinovika, Morinja, osnovnih škola u Pridvorcima, Luci i Zijemljima.

Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga. Njihovi posmrtni ostaci su pronalaženi u jamama Dubrava, Lipovača, Doline-Kušići, Borisavac i Bišini, masovnim grobnicama na Telećoj Lastvi - planina Velež, Miljevcu, Krstačama - planina Crna Gora, Srednjoj Vodi, Štedimu - planina Crvanj, Kiseru - Boračko jezero itd.

Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu je 2012. godine pokrenulo akciju širokih razmjera da se izgradnjom zajedničkog Spomen obilježja za svih 507 ubijenih ili poginulih Bošnjaka Nevesinja za sva vremena otrgnu od zaborava sve nevine žrtve. Spomen obilježje je izgrađeno u mjestu Kljuna i otkriveno je 23. jula 2017. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U selu Hrušta kod Nevesinja u požaru izgorjela obiteljska kuća

Obilježena 31. godišnjica zločina u Višegradu: Konačan smiraj za još osam bošnjačkih žrtava

Potres 3,4 stupnja Richtera na području Nevesinja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'