Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 14:36 |

Cretu: Pravim političkim pritiskom može se izvući korist iz članstva u EUSDR

FENA Fedzad Forto

BUKUREŠT, 27. juna (FENA) - Komesarka Evropske unije za regionalnu politiku Corina Cretu ocijenila je danas da Strategija EU za dunavski region (EUSDR) predstavlja jedinstvenu priliku za zemlje koje nisu članice EU, ali da je na njima da izvuku koristi, javlja izvještač Fene iz Bukurešta.

Govoreći na konferenciji za novinare u okviru 8. foruma EUSDR-a u Bukureštu, navela je da dodatnu vrijednost toj inicijativi daje činjenica da okljuplja 14 zemalja dunavskog regiona, uključujući i one koje nisu članice EU, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.

- Međutim, od samih zemalja članica zavisi kakvu će korist izvući iz toga, tačnije "s pravim političkim pritiskom može se izvući korist, umjesto da se ovi skupovi shvate kao prilika za ugodne sastanke i ručak" - kazala je Cretu koja je na kraju svog mandata u Evropskoj komisiji.

Cretu će svoj angažman nastaviti kao zastupnica u novom sazivu Evropskog parlamenta, te najavljuje da će zastupati stav da sve zemlje kandidati imaju istu šansu kao što su imale Bugarska, Rumunija ili Hrvatska, da uđu u evropsku porodicu i dijele zajedničke vrijednosti.

Pritom podsjeća da je zbog različitih stavova među zemljama članicama EU predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ranije izjavio da proširenja neće biti neko vrijeme, ali ona očekuje ubrzanje procesa pregovaranja sa zemljama kandidatima u narednom periodu.

Inače, 8. forum EUSDR-a organiziran je u sklopu završetka šestomjesečnog rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Cretu je u svom izlaganju na otvaranju skupa kazala kako nije poenta u tome da se zvaničnici država članica EU sastaju međusobno i ćaskaju.

- Potrebno nam je da se političke poruke o povezivanju ljudi u državama Unije i onima koje teže da to postanu pretoče u konkretne projekte - poručila je ona.

Kako je istaknuto, Forum je fokusiran na jačanje kohezije u dunavskom regionu, te na ulogu civilnog društva i interakciju između lokalnih i globalne strategije. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

U organizaciji Revicona u Dubrovniku 20. međunarodni ekonomski forum 'Korporativno upravljanje'

Forum o aktuelnosti doprinosa Nerkeza Smailagića političkim i islamskim naukama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!