Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 16:36 |

Mektić: Njemačka vlada dala doprinos u razvoj sigurnosnog sektora u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Njemačka vlada dala je značajan doprinos u razvoju sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanju kapaciteta Granične policije BiH (GPBiH), kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas tokom oproštajne posjete ambasadorice SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann.  

Ta podrška bit će nastavljena i ubuduće kroz opremanje i druge vrste pomoći GPBiH, najavila je Hohmann, koja uskoro odlazi iz BiH na novu diplomatsku misiju.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH. Ambasadorica Hohmann je istakla da je zadovoljna zbog povlačenja odluke o formiranju rezervnog sastava policije RS, istakaši da jednostrana rješenja ne bi išla u korist jačanja sigurnosti već izazivanja novih zategnutosti i nepovjerenja u BiH.  

Upoznala je Mektića s glavnim odredbama novog zakona o zapošljavanju u Njemačkoj koji će se odraziti i na BiH s obzirom na veliki broj mladih iz BiH traži posao u toj zemlji.

Istovremeno, razgovarano je nastavku produženja važenja evropskog putnog naloga kojim se ubrzava procedura povratka državljana BiH koji nelegalno borave u Njemačkoj, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'