Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 17:41 |

Završena konferencija 'Izazovi i perspektive u oblasti prevencije ovisnosti'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Konferencija o savremenim pristupima i modelima rada s djecom i mladima u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Izazovi i perspektive u oblasti prevencije ovisnosti“ održana je u Sarajevu, a time je obilježen i Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa - 26. juni.

Više od 140 učesnika iz BiH i Evrope, smatra da se samo zajedno, kao društvo, može raditi na stvaranju zdrave okoline, ali da je jedan od nedostataka što postoji mnogo službi/organizacija koje rade po pitanju prevencije ovisnosti i neravnomjerno su raspoređene.

Upravo RIPPO mreža (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti) nastoji uključiti više članica, vladinog i nevladinog sektora, te na taj način obuhvatiti više lokalnih zajednica za rad na ovoj problematici u cijeloj BiH.

Krajnji cilj mreže je uspostavljanje stručnog centra koji će koordinirati sve aktivnosti, odnosno programe koji se provode u BiH i pratiti nove metode koje su primjenjive u Evropi i koji su znanstveno dokazane i učinkovite, a upravo je to i bio jedan od zaključaka konferencije.

Na taj način će biti osigurana kontinuirana podrška i usavršavanje stručnjacima koji rade na ovom polju.

Dvodnevna konferencija je završena zaključcima plenarnih radionica i diskusijom te dodjelom certifikata učesnicima Treninga za trenere za profesionalno usavršavanje rada s mladima u području prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja kojeg je organiziralo Udruženje NARKO-NE u okviru RIPPO mreže.

Konferencija je rezultat dobre saradnje vladinog i nevladinog sektora u okviru RIPPO mreže, a organiziralo ju je Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'