Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 21:22 |

Opozicija u RS-u traži slobodu okupljanja i prestanak policijske represije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. juna (FENA) - Na protestu koji su u Banjoj Luci večeras organizovali opozicioni poslanici istaknuta su tri zahtjeva, da se dozvoli okupljanje građanima na Trgu Krajine, da prestane policijska represija i da gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić prestane da šuti o tim problemima i narušavanju slobode i ljudskih prava građana.

Okupljenim građanima u parku "Mladen Stojanović" obatili su se poslanici PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić, te poslanik iz Kluba SDS-a Nebojša Vukanović i odbornik u banjalučkoj skupštini Saša Lazić.

Trivić je rekla da je prvi zahtjev opozicije i naroda da se dozvoli slobodno okupljanje na Trgu Krajine za šta daju vlasti rok do ponedjeljka.

- Drugi zahtjev je da odmah prestane tortura, represija i već sutra testirat ćemo da li je ispunjen taj zahtjev. Treći zahtjev je da se o svemu izjasni Radojičić. Sačuvajte svoje građane, nije muški ćutati - poručila je Trivić.

Stanivuković je naveo imena ljudi čija su ubistva u RS-u nerazjašnjena i za koja niko nije odgovarao.

- Naša je dužnost da tražimo pravdu za svakog od njih - rekao je Stanivuković i poručio okupljenim da će pobijediti sadašnju vlast zajedno s građanima Republike Srpske.

Najavio je da će sutra u 12.00 sati sjesti u park "Petar Kočić" u centru Banja Luke da vidi ima li policajaca i represije i hoće li ispoštovati zahtjev s večerašnjeg skupa.

- Do ponedjeljka moraju da nam jave da li se vidimo na Trgu. Ako ne bude odgovor, opet smo u četvrtak ovdje u parku -  rekao je Stanivuković.

Dodao je da će istrajati u zahtjevima i poručio Radojičiću da ne smije da šuti.

Rekao je da policija nije dozvolila protestnu šetnju do zgrade Vlade, te da će s narodom prošetati po parku.

Vukanović je poručio da je "zlo na vlasti", te optužio Evropsku uniju da to prešutno podržava. On je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da stane uz narod i ne okreće mu leđa. Dodao je da ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač treba da podnese ostavku.

Skupu je, prema procjeni organizatora, prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Na skupu su bili predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i PDP-a Branislav Borenović, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, više poslanika SDS-a i PDP-a iz Narodne skupštine RS.

Nakon šetnje po parku protest, koji je počeo oko 19.00, završen je oko 21.00 sat.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'