Stranačke aktivnosti     | 28.06.2019. 12:37 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Konjic ćemo pozicionirati na vrh turističkih destinacija u BiH

U Konjicu je sinoć održana tribina Naše stranke pod nazivom Turizam i budućnost Konjica. Na tribini su govorili Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, i Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Općini Stari Grad, stručnjak za turizam. Moderatorica je bila Hana Letić.

Vedran Grebo je o Konjicu govorio kao gradu u turističkom smislu izuzetno oslonjenom na Sarajevo. „S obzirom na to da Sarajevo ima veliki broj turista zainteresovanih za jednodnevne, sadržajne izlete, Konjic se zbog svoje blizine i kvalitetnih sadržaja nudi kao idealna lokacija“, rekao je Grebo. Međutim, Konjic nema turističku zajednicu koja bi bila posrednik u smislu davanja adekvatnih informacija kako bi se te posjete mogle organizirati. Također, nema niti jednog licenciranog turističkog vodiča.

Iako Konjic ima izuzetno dobre uslove za prirodni turizam i relativno dobru turističku posjetu, ona bi se mogla u vrlo kratkom roku utrostručiti uz bolje pružanje informacija turistima o ponudi, ali i ispunjenje nekih elementarnih pretpostavki, kakve su, naprimjer, sigurnosne. Iako ima kupališta na rijeci Neretvi te na dva jezera kao i desetine plaža, ni na jednom od tih mjesta nema spasilačke službe niti mogućnosti brzog medicinskog intervenisanja u slučaju potrebe. O ambulanti da ne govorimo.

Ono što je također nedopustivo, a što je istakla Irma Baralija, jeste svjesno zanemarivanje Konjica na turističkoj mapi Hercegovačko-neretvanskog kantona koje radi Vlada tog Kantona. U Turističkoj strategiji HNK postoje gradovi imenovani kao „zvijezde“ i „buduće zvijezde“. Zvijezde su Mostar, Međugorje i Neum, a buduće su Blagaj, Hutovo Blato i još neka manja mjesta. Konjica nema. No, kako je rekla: „Možda je i bolje da je Konjic u toj strategiji zanemaren jer u njoj doslovno stoji da je cilj od HNK praviti Las Vegas i obasuti ga svjetlima neonskih reklama. Što pokazuje apsolutnu turističku nekompetentnost sastavljača strategije.“

Ono što će biti priroritet Naše stranke u njenom radu u Konjicu jest stavljanje tog grada u sami vrh turističkih destinacija ne samo u HNK, nego u BiH, a i šire. To je moguće, jer Konjic za takvo nešto ima sve preduslove osim političke volje koju će u političko život Konjica uskoro unijeti Naša stranka.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu