Kultura     | 28.06.2019. 15:40 |

'Svjetski dan asteroida' - Prirodnjački muzej u Beču slavi nebeska tijela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - "Dan asteroida", kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili svjetskim danom obrazovanja o asteroidima, u nedjelju, 30. juna slavi petu godišnjicu. Ovaj datum je izabran u sjećanju na Sibirsku ili Tungusku eksploziju meteoroida iz 1908. godine.

Velikan među bečkim muzejima, Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum - NHM), "Dan asteroida" proslavit će posebnim programom. Cilj ovog obilježavanja je da se ukaže na opasnosti prirodnih sila iz svemira i na značaj asteroida. Zbirka meteorita NHM-a nije samo najstarija, već i najveća zbirka meteorita na svijetu. Ova kolekcija, između ostalog, sadrži i rijetke, 4,5 milijarde godina stare ugljene kondrite, odnosno kamene meteorite - saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Dva spektakularna predstavnika ove grupe meteorita, Allende i Murchison, nazvani prema regijama njihovog pada u Meksiku i Australiji prije 50 godina, bit će prikazani za Dan asteroida 30. juna.

U saopćenju se navodi da je većini ljudi razaranje prva asocijacija na asteroide, ali su oni vjerovatno igrali veliku ulogu u stvaranju života na Zemlji. Stručnjaci će u nedjelju u NHM-u govoriti o najnovijim saznanjima o sastavnim elementima života koji se možda mogu očitati iz fragmenata asteroida.

Dnevno na zemlju padne 100 tona ekstra terestričnog materijala najčešće u obliku prašine, ali nerijetko i u većim fragmentima. Većina meteorita su dijelići asteroida. Samo mali broj potiče s druge planete ili mjeseca.

Jedan od najpoznatijih primjera iz prošlosti je pad Chelyabinsk meteorita nad Uralom 15. februara 2013. godine koji je imao energiju trideset puta atomskih bombi od Hirošime. U Sali 5 Prirodnjačkog muzeja izložen je jedan njegov dio težak 387 grama - navodi se u saopćenju Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta