Bosna i Hercegovina     | 29.06.2019. 12:05 |

U Sarajevu osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije na kojoj će biti izabrano Predsjedništvo pokreta počela je danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Ivo Komšić rekao je novinarima prije početka skupštine da taj društveni pokret nije politička stranka, niti oni prave političku stranku.

- Mi želimo stvoriti kritičnu masu koja može promijeniti stanje u društvu i državi koje je katastrofalno - rekao je Komšić.

Dodao je da je razlog za takvo stanje to što su etno-nacionalističke stranke potpuno podijelile društvo a institucije ne funkcionišu već služe kao servisi tih stranaka i njihovih lidera.

- To moramo promijeniti i ovaj pokret će dati sve od sebe da stvori kritičnu masu potrebnu za tu promjenu - istakao je Komšić.

Bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija naveo je da vjeruje da će Pokret na narednim lokalnim izborima imati svoje kandidate.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić naglasio je da je strateški cilj pokreta objedinjavanje lijeve građanske političke scene koja se samo tako može suprotstaviti etno-nacionalnim strankama i u narednim izbornim ciklusima ostvariti rezultat koji će im omogućiti da zagovaraju građanska prava svakog pojedinca.

Osim izbora predsjedništva, na Skupštini će biti razmatran dokument o uspostavi Pokreta, te Proglas Pokreta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'