Svijet     | 01.07.2019. 08:49 |

Čelnici EU od sinoć pregovaraju u Bruxellesu, još nije postignut dogovor

FENA Internet

BRUXELLES, 1. jula (FENA) - Kada je sunce izašlo u Bruxellesu, a svakodnevni promet polako punio ulice belgijske prijestolnice, čelnici EU još uvijek nisu pronašli rješenje na svom vanrednom samitu koji je počeo sinoć  a posvećen je izboru predsjednika Evropske komisije, izvještava njemački "Welt".

Neke su se države pobunile prethodne večeri protiv prijedloga njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) da se za predsjednika Evropske komisije imenuje  holandski socijaldemokrata Frans Timmermans, a ne  Manfred Weber iz njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Plan je već bio toliko kontroverzan u preliminarnim razgovorima da je vanredni samit u Bruxellesu u nedjelju navečer počeo s dobrim trosatnim kašnjenjem. Nakon sat i pol, krug od 28 državnih čelnika prekinut je do ranih jutarnjih sati za daljnje razgovore jedan na jedan.

Od 4 sata ujutro prvi je govorio predsjednik Vijeća EU Donald Tusk s Merkel i francuskim šefom države Emmanuelom Macronom i nakon 25 minuta nazvao je holandskog premijera Marka Ruttea i španskog Pedera Sancheza. U 4.30 ujutro, Tusk je po drugi put započeo razgovore jedan-na-jedan. Jutros od 7 sati se pregovara u velikom krugu, dok je  buffet doručak s kavom i kroasanima  pripremljen, precizira Welt.

Talijanski premijer Giuseppe Conte kaže kako nema saglasnosti.

Od evropskih izbora krajem maja, države članice EU-a i Evropski parlament bore se da popune najviši položaj u Evropskoj komisiji.

Weber je bio vodeći kandidat Evropske narodne partije  (EPP), koja je na izborima ponovno postala najjača stranka u Evropskom parlamentu. Holanđanin Frans Timmermans iz socijaldemokrata je na drugom mjestu. Weber je stoga za sebe tvrdio da je nasljednik šefa Evropske komisije Jean-Clauda Junckera.

Na samitu EU-a mora se postići sporazum za mjesto predsjednika Evropske komisije, kojeg podržava najmanje 21 država, što predstavlja 65 posto stanovništva EU-a.

Također treba postići dogovor za novog predsjednika Evropske centralne banke (ECB). Na početku samita, navodi Welt, nije bilo jasno hoće li se u  kadrovskom paketu donijeti odluka o obje čelne pozicije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije