Kultura     | 01.07.2019. 15:02 |

Niz kulturnih događaja na skupu 'Vizualna kultura u poslijeratnom društvu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Niz kulturno-edukativnih događaja poput izložbi, javnih predavanja i interaktivnih radionica bit će organizirano u okviru konferencije "Vizualna kultura u poslijeratnom društvu" koja će biti upriličena u Sarajevu od 5. do 13. jula.

Cilj konferencije koju organizira Kuma International u saradnji s Stephenie Young i Lauren Walsh uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, je obraditi ključne teme i probleme s kojima se nose poslijeratna društva, ističući ulogu vizualne kulture u istraživanju prošlosti i liječenju ratnih trauma.

Skup je fokusiran na važnost vizualne umjetnosti i fotonovinarstva u post-konfliktnim društvima, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Pres službe Međunarodnog teatarskog festivala (MESS).

Unutar konferencije će se okupiti profesori, fotografi te vizualni umjetnici iz SAD-a, BiH i Gruzije kako bi diskutirali s lokalnim edukatorima, studentima umjetnosti te širom javnosti o mogućnostima u kojima umjetnost može da se koristi kao osnovni instrument za razumijevanje historije i postizanja pomirenja.

Udruženje Kuma International je prvi internacionalni istraživački centar posvećen vizualnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u postkonfliktnim društvima, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, ali i bivšu Jugoslaviju.

Udruženje se bavi dodirnim tačkama između akademskog istraživanja i konkretnih platformi za razne izložbene projekte kao i društveni angažman, stvarajući iznimnu sinergiju između istraživača, akademika, vizualnih umjetnika i lokalne zajednice.

Udruženje Kuma se zasniva na ideji stvaranja sigurnog okruženja za produkciju i diskusiju, gdje se umjetnici, istraživači i članovi lokalne zajednice mogu povezati i promišljati ulogu umjetnosti kreirane u kontekstu konflikta i traume.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu