Kultura     | 02.07.2019. 11:11 |

Predstava 'Posljednja ljubav Hasana Kaimije' kao savremeno čitanje Sušića

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 2.jula (FENA) - Predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla,  bila je treća u nizu izvedenih predstava u okviru takmičarskog programa  Pozorišnih/kazališnih igara  BiH u Jajcu.

U predstavi glume :Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić,Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić.

Predstava govori o konkretnoj historijskoj ličnosti u specifičnim historijskim okolnostima. Kroz lik Kaimije, mistika, učenjaka, liječnika, pjesnika koji se zatiče na čelu naroda u velikoj pobuni sarajevske sirotinje 1683., a koja se događa u vrijeme osmanske opsade Beča, Derviš Sušić govori o nepomirljivim svjetovima koji pripadaju svakom ljudskom biću, o onom svijetu koji je unutarnji, intimni i onom vanjskom, u kojem se mora živjeti.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić istakao je odgovornost koju ova kuća ima prema piscu Dervišu Sušiću, naglasivši da je Sušić jedno vrijeme bio i kućni pisac ove kuće.

Za reditelja Gorana Damjanca izazov je bio režirati Sušićev teks tako da ne bude ni previše dosadan, zastario, ali i da se ne pretjera s modernim čitanjima.

On je također naveo da su u pripremi  komada koristili se i dramskim tekstom i pripovjetkom  Kaimija iz zbirke „Pobune“.

Glumac Damir Mahmutović koji tumači lik Kaimije rekao je da je odgovorno i inspirativno bilo igrati stvarni lik, čovjeka koji je postojao.

U pohvalama akterima i autorskom timu drame moglo se čuti i da  je riječ o  predstavi koja je slojevita, aktuelna...

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dva 'Hamleta' na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Jajce - Predstava 'Kroz proces 10.6.93' HNK iz Mostara najbolja na Pozorišnim igrama

Originalno čitanje 'Hamleta' ali i istorije u predstavi Narodnog pozorišta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo