Stranačke aktivnosti     | 02.07.2019. 12:10 |

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

FENA Saopćenje

Ni u kojem slučaju ne smije doći do gašenja „Aluminija“! Mora se naći rješenje za osiguranje nastavka proizvodnje, saniranja dugova i poslovanja bez gubitaka u budućnosti. Gospodo hrvatski predstavnici na razini Federacije, dok dižete ruke za spašavanje gubitaških poduzeća po Bosni, vidite li što se događa u Mostaru? Jeste li svjesni domino efekta na gospodarstvo hrvatskih krajeva u BiH u slučaju propasti Aluminija?

Aluminijski kombinat hrani tisuću obitelji svojih djelatnika. Egzistencija ovog poduzeća direktno je vezana i sa sudbinom Luke Ploče i prerađivačkom industrijom. Eventualna propast Aluminija dovela bi u pitanje likvidnost EPHZHB i u djelo bi provela zamisao Alije Izetbegovića s početka 2000-ih godina o ujedinjenu Elektroprivreda u jednu koja će sjedište imati u Sarajevu. Eventualna propast dovela bi u pitanje i mirovinsko zdravstveni sustav, koji bi ostao uskraćen za preko 5 milijuna KM.

Za trenutnu situaciju u Aluminijskom kombinatu odgovorna je Vlada Federacije. Prvo, kako je moguće da je Aluminijski kombinat obvezan plaćati cijenu struje preko burzi koje su znatno nepovoljnije za njegovo poslovanje? Drugo, zašto Aluminijski nije u sustavu financijske konsolidacije, na osnovu koje više stotina milijuna KM godišnje ide u poduzeća u većinski bošnjačkim krajevima Bosne? Treće, odgovorite na koji način je dogovorena i koliki je iznos cijene struje koju plaća ArcellorMittal Zenica? Četvrto, kako je moguće da Aluminijski kao najveći izvoznik i gospodarska žila kucavica Hercegovine plaća preko 20 milijuna KM parafiskalnih nameta? Peto, koji su razlozi nepoštivanja sporazuma potpisanog 2013. o subvenciji i osiguranju isporuke el. energije ovom poduzeću?

Ovim putem pozivamo hrvatske ministre u aktualnoj Vladi Federacije da pronađu odgovore na ova pitanja! U proteklih 4 godine vašeg mandata blizu 1 milijarde KM proračunskog novca otišlo je za financijsku konsolidaciju rudnika, Željeznice, i dr. poduzeća čija su sjedišta u Sarajevu i županijama sa bošnjačkom većinom. Koliko je novca otišlo iz proračuna za Aluminijski i poduzeća u županijama sa hrvatskom većinom? Godinama se borimo zbog političkih nametanja bošnjačke političke elite, a u praksi imamo političke predstavnike Hrvata koji su sluge toj istoj eliti.

Tražimo hitno zasjedanje Odjela za gospodarstvo GV HNS-a, koji će morati donijeti, za hrvatske predstavnike u izvršnoj vlasti, obvezujuće zaključke u vidu odgovora na iznad postavljena pitanja, kao i prijedloge rješenja za problem Aluminijskog i osiguranje poslovanja ovog poduzeća. Prvi korak, nalaženje rješenja za cijenu struje u vidu promjene burze i direktnog poslovanja za proizvođačima, bez posrednika. Drugo, racionalizacija poslovanja poduzeća kako bi se smanjio budući dug poduzeća kojeg generira nekontrolirani proces nabavki i nagomilana administracija u poduzeću, koja nema veze sa proizvodnim pogonima. Treće, rješavanje postojećih dugova prema EPHZHB, da li putem preuzimanja udjela u vlasničkoj strukturi, da li putem programa financijske konsolidacije, ili nešto treće. Zasjedanje Odjela ne smije se okončati bez jasnih zaključaka koji će biti obvezujući za hrvatske predstavnike u vlasti.

Situacija u kojoj se nalazi Aluminij samo naplata koja nama kao narodu dolazi zbog nesposobnosti i egoizma našega političkog vodstva. Aluminijski kombinat ne smije propasti! Ukoliko to dopustite, poštovani hrvatski predstavnici u vlasti, ostat ćete u povijesti ovoga naroda upisani kao oni koji su uspjeli u onome u čemu nije ni agresorska vojska nije: uništiti gospodarsku žilu kucavicu Hercegovine.

HRS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

HRS

Vezane vijesti

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo