Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 13:41 |

UO Udruženja BH novinari osuđuje uplitanja u rad TVSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje direktna uplitanja političkih stranaka u rad JP Televizija Sarajevo (TVSA) kroz proces imenovanja menadžmenta tog medija i kreiranje medijskih sadržaja, te zahtijeva od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo vođenje ovog procesa u skladu sa evropskim standardima slobode medija i vrijednostima javnog informiranja u interesu svih građana, saopćeno je iz Udruženja.   

Naglašavaju da su za BH novinare neprihvatljive bilo kakve političke igre i kalkulacije u vezi s imenovanjem novog menadžmenta TVSA, zbog čega traže uvažavanje profesionalnih kompetencija i znanja svih kandidata prijavljenih na konkurs, uključujući i iskustvo u medijima, poznavanje novinarske etike, a posebno misije i uloge javnih lokalnih medija.

Navode da je jedina legitimna zadaća Skupštine i Vlade KS, kao osnivača TVSA, stvaranje uvjeta za političku i finansijsku nezavisnost ove televizije, rad u interesu javnosti i svih  građana kantona, kao i profesionalno i etično postupanje u svim programskim segmentima.

- S tim u vezi, UO BH novinara skreće pažnju na nedopustive zahtjeve Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih prominentih članova u vezi s pojedinačnim emisijama TVSA, potenciranje takozvanog 'patriotskog' nasuprot profesionalnom i odgovornom novinarstvu, te organiziranje hajke na drušvenim mrežama protiv Kristine  Ljevak, v.d. direktorice ovog medija i jedne od kandidatkinja za tu poziciju na upravo završenom konkursu. Za UO BH novinara je također neprihvatljivo kalkulisanje i prethodna raspodjelu pozicija u TVSA između stranaka vladajuće koalicije, te izričito zahtijeva transparentno i zakonito provođenje konkursa u skladu sa uvjetima propisanim konkursnim procedurama, a koje garantiraju izbor profesionalno najkompetentnijih osoba na menadžerske i programske pozicija u ovom mediju - navedeno je u saopćenju UO Udruženja BH novinari.  

Naglašavaju da aktuelne, ali i opozicione stranke u KS trebaju znati da se više od 20 godina vode neprincipijelne političke bitke za preovlađujući uticaj jedne stranke nad uredničkim i programskim konceptima TVSA.

- Paralelno s tim, zabilježena su nedopustiva kršenja prava novinara na slobodu izražavanja i dostojanstven rad, a politička propaganda i cenzura bile su nerazdvojni dio prethodnih uredničkih politika. Takvoj praksi se konačno mora stati ukraj, budući da je i Kanton Sarajevo, u okviru  najnovijih zahtjeva EU prema BiH kao državi, preuzeo obavezu uređenja javnog informiranja u skladu s evropskim standardima slobode izražavanja i rada javnog medija u interesu javnosti i građana,  a ne bilo koje političke partije ili vlade - navedeno je u saopćenju UO Udruženja BH novinari.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo