Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 15:15 |

Susreti bh. dopunskih škola - Nezaboravno druženje u srcu Velike Britanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO/DERBY, 2. jula (FENA) - Udruženje Bosanskohercegovačke organizacije građana u Derbyju organiziralo je 21. Susrete BH dopunskih škola, u ime Bosnia UK Network koji je pokrovitelj.

Menadžeri bh. centra u Derbiju i BH UK Networka Ferid Kevrić i Anes Cerić najavili su početak ovogodišnjeg programa, a najave su bile dvojezično zbog gostiju (Britanaca).

Pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač naglasio je značaj rada i djelovanja bh. dopunskih škola, rad volontera učitelja sa djecom u cilju očuvanja maternjeg jezika i kulture u iseljeništvu, kao i da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava njihov rad i pruža podršku.

Ministar savjetnik ambasade BiH u Londonu Igor Bašić istakao je ključnu ulogu učitelja dopunskih škola, koji nesebičnim volonterskim radom daju nemjerljiv doprinos ukupnoj slici rada škola na maternjem jeziku. Zahvalio je organizatoru za poziv i gostoprimstvo te čestitao 21. godinu uspješnog rada bh. dopunskih škola i zaželio uspjeh u radu.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici pet dopunskih škola u Velikoj Britaniji (Derby, Hertfordshire, Victoria London, Birmingham i Coventry), KUD 'Bosanski biseri' Derby i KUD 'Mladost Bosne' iz Birminghama.

- Jedni iz Derbya, drugi Birminghama,  a svi uvježbani stručnošću, ljubavlju i strpljenjem koreografa Fahire Hasedžić. Nažalost, bh. dopunska škola Manchester zbog prethodno preuzetih obaveza nije mogla nastupiti. Njihove pozdrave i želje prenijela je Sadija Muminović, koja godinama pomaže rad i aktivnosti te škole - navodi organizator.

Uručene su zahvalnica za sudjelovanje spomenutih škola. Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dodijelili su prigodne zahvalnice svim učiteljima i volonterima koji, kako se navodi,  godinama slobodno vrijeme posvećuju podučavanju mladih naraštaja bh. porijekla na Ostrvu.

Komisija je ocjenjivala likovne radove učenika dopunskih škola pristigle o temi 'Motivi iz Bosne i Hercegovine' i slobodne teme. Prvo mjesto osvojila je Amila Dergić (Birmingham), druga je Dženita Salkić (Derby), a treće mjesto pripalo je Melini Saračević (Coventry).

U dijelu programa rezerviranog za sportske aktivnosti prednjačio je nogomet. Održane su sportske igre za učenike dopunskih škola, a pobjednicima su uručene nagrade za prva tri mjesta. U nogometu (mlađi uzrast) prvo mjesto osvojila je škola Coventry, drugo Birmingham, a treće mjesto Derby.

U starijem uzrastu prvo mjesto pripada školi Hertfordshire, drugo Birmingham, dok je treće mjesto osvojila škola iz Coventryja.

Na 21. Susretima BH dopunskih škola obratila se i predsjednica asocijacije domaćina Nermina Webster, direktor Udruženja Remembering Srebrenica Amil Khan i predsjednik Bosnia UK Networka Zaim Pašić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Remembering Srebrenica'-Pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana