Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 14:11 |

Nedostatak konkretnih informacija najveća prepreka pronalasku nestalih

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Predstavnici udruženja porodica nestalih osoba iz država širom svijeta okupili su se u Sarajevu da bi razmijenili iskustva o procesu traženja nestalih osoba, na skupu koji organizira Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) u suradnji s Grupom za djelovanje u zajednici iz Španije.

Šef delegacije MKCK BiH Elmir Camić ističe u izjavi novinarima, na početku dvodnevnog skupa, da je taj događaj od globalnog značaja, a mjesto i vrijeme održavanja odabrani su s razlogom. Podsjeća da se u BiH još traga za oko sedam hiljada osoba, a naredne sedmice bit će obilježena 24. godišnjica tragedije u Srebrenici, gdje se još hiljadu ljudi vodi kao nestali.

- Nijedna dobra statistička brojka niti procent nisu utjeha porodicama koje više od 20 godina čekaju na odgovore i žive u neizvjesnosti - kazala je. 

Smatra da je nedostatak konkretnih informacija o mjestima pojedinačnih odnosno masovnih grobnica najveća prepreka pronalasku preostalih nestalih osoba u BiH.

- Mi tražimo pristup međunarodnim arhivima kao što je npr. arhiv bivšeg tribunala u Hagu, gdje postoji obilna dokumentacija, izjave svjedoka koje nisu upotrijebljene u sudskim postupcima a mogle bi sadržavati informacije o tim lokacijama. Istraživači sistematski idu kroz tu, ali i dokumentaciju NATO-a, kontingenata mirovnih misija koje su bile ovdje. Pokušavamo doći do informacija koje bi dovele do pronalaska ostataka odnosno lokacija individualnih i masovnih grobnica - naglasio je.  

Podsjeća da je obaveza relevantnih institucija države da pronađu nestale odnosno da porodicama pruže odgovore, 'a mi im pomažemo u tom procesu koliko možemo.'

BiH je, kaže, i među prvim državama gdje se MKCK od početka i sistematski uključio u proces traženja. Prikupljena iskustva i znanja koriste u delegacijama MKCK širom svijeta, da bi se poboljšala podrška porodicama nestalih osoba.

Predsjedavajuća UO Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić kaže da je taj skup u Sarajevu koristan za članove porodica nestalih jer je problem nestalih aktualan više od 25 godina.

- Nažalost, u regiji se traga za još oko 12.000 nestalih osoba. Svi smo svjesni da je ta problematika vezana za politiku, da je do tog problema došlo zbog politike, da je rješenje kod politike. Mi, porodice nestalih koristimo svaku priliku da ukažemo na to, vršimo pritisak na relevantne institucije država u regiji da bi koristili politiku za rješavanje problematike nestalih osoba - naglasila je.  

I Isidora Graorac iz Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske skup smatra kao priliku za razmjenu iskustava, da bi što prije došli do saznanja o najmilijima.

- Svaka majka u BiH osjeća istu bol i svakoj je u cilju da pronađe najmilije, ne bitno koje je vjere i kojem udruženju pripada. Nažalost, politika se mnogo umješala u sve ovo. Sve bi trebalo da se svede isključivo na potragu za nestalima - naglasila je.   

Zamjenica generalnog direktora MKCK Mary Werntz kazala je novinarima da je Bosna i Hercegovina godinama bila primjer kako da se radi u oblasti traženja nestalih, a organiziranjem skupa u Sarajevu žele te prakse podijeliti sa ostalima.   

Werntz smatra da je zapravo jako dobro slušati prijedloge, upute i savjete udruženja porodica nestalih jer se tako najbolje saznaju njihove potrebe.

- Širom svijeta, upravo članovi porodica nestalih osoba žele da se pravda ostvari, da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima - naglasila je.   

Radionicu u Sarajevu organizira MKCK-ov Projekt za nestale osobe, četverogodišnja inicijativa za unaprijeđenje pristupa rješavanju problema nestalih osoba širom svijeta kroz kreiranje globalne  zajednice koja će imati zajedničke tehničke standarde i praksu.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu