Kultura     | 02.07.2019. 15:38 |

NPS - 'Kavkaski krug kredom' na Festivalu 'Novi tvrđava teatar'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) predstavit će se 6. jula na Festivalu 'Novi Tvrđava teatar' u Novom Sadu predstavom 'Kavkaski krug kredom' koja je nastala u produkciji NPS i Scene MESS u režiji Paola Magellija.

- U Novom Sadu, u okviru 6. Festivala 'Novi Tvrđava Teatar' koji će trajati od 4. do 9. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, bit će izvedeno šest predstava od kojih i jedna van takmičarskog dijela programa - navode iz Narodnog pozorišta Sarajevo.  

U predstavi 'Kavkaski krug kredom' igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština. Scenografiju je potpisala Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.

- 'Kavkaski krug kredom' prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca – navodi se.

U konkurenciji 6. Festivala 'Novi Tvrđava teatar' naći će se predstave 'San o Mileni' Udruženja umetnika "ARTISTA" Požarevac (Srbija), 'Opsada Venecije' Pozorište 'Tudor Vianu'/Đurđu/Rumunija, 'Ventilator' Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper, 'Žene iz Troje' Narodno pozorište Priština i Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar.

Ovogodišnja dodjela nagrada bit će održana 8. jula, nakon predstave 'Ženidba i udadba' koja će biti izvedena u čast nagrađenih.

- Žiri ovogodišnjeg pozorišnog Festivala 'Novi Tvrđava Teatar' sačinjavaju pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čupić i režiserka Olivera Đorđević - ističe se.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Muzička komedija 'Seljačka opera' premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila

'Seljačka opera' u režiji Andrása Urbána uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana