Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 17:09 |

Vijeće ministara utvrdilo izmjene Zakona o sistemu državne pomoći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH koji će uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po redovnoj proceduri.

Izmjene i dopune se odnose na neophodno usklađivanje sistema državne pomoći s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naime, tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su neke njegove bitne odredbe samo djelimično usklađene s temeljnim odrednicama EU pravne stečevine zbog čega se pristupilo donošenju izmjena i dopunam Zakona.

INFORMACIJA O MIGRANTIMA-ZAPREČAVANJE NELEGALNOG ULASKA

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, u kojoj se navodi da je od 1. januara 2019. do 24. juna 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 10.595 nezakonitih migranata.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 9.919 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 196.

Ministrica odbrane će pripremiti i Predsjedništvu BiH dostaviti prijedlog odluke o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata, na bazi Informacije Ministarstva sigurnosti.  

Ministar sigurnosti obavit će razgovor sa predstavnicima MUP-ova i drugih policijskih agencija u BiH kako bi se u saradnji sa Graničnom policijom BiH pripremio sporazum za pružanje pomoći u kontroli bh granice na graničnoj liniji.

Ministar vanjskih poslova BiH će razgovarati sa dužnosnicima susjednih zemalja u cilju uspostavljanja zajedničkih timova radi suzbijanja nelegalnih migracija.      

Od nadležnih međunarodnih tijela za migracije zatražen je izvještaj o utrošku sredstava za migrante u BiH.

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog da se migranti iz Vučjaka prebace na lokalitet u Istočnom Doboju u centar koji zadovoljava uvjete za human i dostojanstven smještaj migranata. 

Vijeće ministara BiH ponovilo je spremnost da se na poziv vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća uputi određeni broj policajaca kako bi se pomoglo u očuvanju  javnog reda na ovom području.

ZAKLJUČIVANJE DODATNOG PROTOKOLA 6 UZ SPORAZUM CEFTA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj sa pregovora za zaključivanje Dodatnog protokola 6 o trgovini i uslugama uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će Izvještaj dostaviti Predsjedništvu BiH, uz prijedlog da ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovlasti da na sastanku CEFTA Zajedničkog odbora može prihvatiti usvajanje Dodatnog protokola 6.

EKONOMSKA SARADNJA RUSIJE I BiH NA TRŽIŠTIMA TREĆIH ZEMALJA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije BiH i u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Memorandum predviđa proširenje saradnje između pravnih lica koja su registrovana na teritorijama država potpisnica a učestvuju u vanjskoekonomskim odnosima, s ciljem izrade mogućih planova zajedničkih aktivnosti na tržištima trećih zemalja i načina njihove realizacije na temelju uzajamnog interesa i iskustva.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da Prijedlog za zaključivanje Memoranduma dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Memoranduma ovlasti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

SPORAZUMOM REGULISATI ODRŽAVANJE MOSTOVA IZMEĐU BiH I SRBIJE

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Zaključivanjem ovog sporazuma bit će otklonjene dosadašnje prepreka i poteškoće  u vezi sa zajedničkim održavanjem i rekonstrukcijom mostova, te osiguran kontinuirani i nesmetani promet preko mostova na granici BiH i Republike Srbije.

Na državnoj granici između BiH i Republike Srbije nalazi se dvanaest međudržavnih graničnih mostova za koje je potrebno riješiti pitanje, ne samo redovnog načina održavanja, nego i pitanje njihove sanacije i rekonstrukcije, izuzimajući most preko rijeke Drine - Popovi/Badovinci koji je pod koncesijom i koji će biti predmet održavanja nakon isteka ugovora o koncesiji.

Preliminarno je procijenjeno da je za održavanje svih 11 mostova potrebno 6.600.000 eura, odnosno 12.908.478 KM, te da se na Bosnu i Hercegovinu odnosi ukupan iznos od 4.205.035 KM (2.125.000 eura). Ova sredstva je potrebno planirati od 2020. godine.

Za realizaciju i kontrolu ovog projekta bit će zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.  

Prijedlog osnova će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

DAN ŽALOSTI U BiH - 11. JULI

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

USVOJEN INTEGRIRANI PLAN PODRŠKE ZA NUKLEARNU SIGURNOST 2019.-2023.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Integriranog plana podrške za nuklearnu sigurnost (2019. – 2023.), koji je sačinila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Usvajanjem ovog plana stvaraju se uvjeti da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pruži podršku BiH u jačanju pravnog i regulatornog okvira, prevencije, detekcije odgovara na eventualne incidente te razvoj ljudskih i tehničkih kapaciteta u ovoj oblasti.

Plan je strukturalno sačinjen na način da se razviju kapaciteti i sistem BiH u ovoj oblasti sa dugoročnim konačnim ciljem njegove samoodrživosti. IAEA pruža ovakvu vrstu podrške svim svojim zemljama članicama koje na to dobrovoljno pristanu

Podrška u jačanju kapaciteta bit će usmjerena na nadležne institucije BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH.     

Pomoć se, između ostalog, odnosi na doniranje opreme za razvoj državnog sistema nuklearne sigurnosti i obuke profesionalaca koji su dio tog sistema u državi.

VISOKA PODRŠKA GRAĐANA EUROPSKIM INTEGRACIJAMA

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju" provedenog u aprilu 2019. godine

Prema pomenutom istraživanju, osam od 10 ispitanika glasalo bi za ulazak u EU. Kao najčešći razlog je navedeno da je EU garant trajnog mira i političke stabilnosti, zatim slobodno kretanje ljudi i roba, dok kao najčešći razlog euroskepticizma navode strah od povećanja poreza i troškova života.

Kao najveću prepreku ubrzanju europskih integracija ispitanici vide politizaciju procesa integracija, a borbu protiv korupcije kao najvažniju reformu koja vodi poboljšanju životnog standarda.

JAVNI DUG BiH U BLAGOM OPADANJU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o fiskalnoj održivosti za Bosnu i Hercegovinu, koju je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP BiH).

Prema Informaciji DEP-a BiH spada u umjereno zadužene zemlje čiji je projektovani dug sektora opšte vlade BiH na kraju 2017. godine iznosio 38 posto BDP-a. U poređenju sa drugim državama centralne i istočne Evrope, BiH je najmanje zadužena država čiji dug ima tendenciju opadanja.

Na kraju 2017. godine manji je za 7,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Veći dio javnog duga (66 posto) odnosi se na povoljno vanjsko zaduživanje kod međunarodnih kreditora, dok 34 posto čini unutrašnji dug. Još jedna pozitivna činjenica je da BiH od 2015. godine bilježi budžetske suficite.

PRIHVAT  OSOBA KOJE SE VRAĆAJU IZ SR NJEMAČKE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez – Passer).

Također, dodatno se, za period od 30. juna 2019. do 30. juna 2020. godine, produžava upotreba EU Laissez - Passer, izdanog od nadležnih tijela Savezne Republike Njemačke, koji će važiti za državljane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog povratka/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvo sigumosti BiH zaduženo je da prati ovaj proces i da, po potrebi, o njemu informiše Vijeće ministara BiH.

Od 03. decembra 2015. do 30. aprila 2019. godine od nadležnih tijela SR Njemačke najavljen je dolazak 2.419 osoba, a od tog broja u BiH je vraćeno 1.203 državljana BiH.         

GLASANJE DRŽAVLJANA JAPANA U BiH                                                           

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Japana u BiH u prostorijama Ambasade u Sarajevu povodom održavanja izbora u Japanu u periodu od 5. do 13. jula 2019 godine, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu